Risotto z pieczonym pomidorem.

Soczysty, wygrzany w słońcu pomidor upieczony z minimalną ilością dodatków sam w sobie jest królem talerza, a podany z przepysznym, aromatycznym pieczarkowym risotto wznosi je na wyższy poziom kulinarnej abstrakcji. Ten przepis dowodzi, że naprawdę nie potrzeba wiele, by proste risotto przekształcić w danko deluxe. Spróbuj koniecznie!

Uwagi:

  • Do pieczenia najlepiej nadają się mięsiste pomidory z niewielkim gniazdem nasiennym, a fajny nieregularny kształt tylko dodaje im uroku,
  • Gotowy pomidor ma być miękki, a jednocześnie powinien zachować kształt. W razie potrzeby piecz go nieco krócej albo na środkowym poziomie piekarnika (prawie każdy piekarnik piecze po swojemu),
  • Nie doprawiam pomidorów solą, wystarczy trochę pieprzu (niezbyt dużo, ponieważ samo risotto oraz posypka z gorczycą są już wystarczająco pikantne),
  • Moje risotto z pieczonym pomidorem to wersja wegańska, na tyle bogata smakowo, że nie potrzeba jej tradycyjnych dodatków typu masło czy Parmezan, ale jeżeli masz ochotę, spokojnie je dodaj,
  • Dobrych pomidorów szukaj na targu lub w warzywniaku, a zestawu do ugotowania pysznego risotto – w sklepie internetowym The Green Woodpecker Trill. To mieszanka składników do samodzielnego gotowania risotto, która składa się wyłącznie z naturalnych produktów: ryżu Arborio 91%, suszonych pieczarek 6,4% i suszonych warzyw 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki). Wszystkie produkty The Green Woodpecker są naturalnie bezglutenowe i wegańskie, możesz je zamówić online z dostawą pod same drzwi.

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

Risotto

  • opakowanie (215 g) risotto z pieczarkami The Green Woodpecker Trill
  • 1 cebula, posiekana
  • kieliszek (ok. 150 ml) cydru jabłkowego (np. Sadowski) lub białego wytrawnego wina
  • duża szczypta soli roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżka listków tymianku
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego albo wody
  • olej do smażenia

Pomidor

  • 1-2 pomidory gruszkowe lub Bawole Serce
  • pół gałązki rozmarynu
  • kilka szczypt czarnego pieprzu (wedle uznania)
  • oliwa extra vergine

Dodatki

  • mała garść orzechów laskowych
  • kopiasta łyżeczka czarnej gorczycy
  • 3-4 gałązki mięty
  • pół gałązki rozmarynu
  • oliwa extra vergine

Risotto z pieczonym pomidorem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Pomidory przekrój na połówki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posyp pieprzem i kilkoma listkami rozmarynu.
  3. Na suchej patelni upraż gorczycę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekane orzechy laskowe, drobno posiekany rozmaryn i posiekane listki mięty. Wymieszaj.
  4. Blachę z pomidorami wstaw do piekarnika (górny poziom) i piecz przez ok. 25 minut.
  5. W tym czasie przygotuj risotto: w głębokiej patelni podduś na oleju cebulę, po czym wsyp risotto z pieczarkami The Green Woodpecker Trill. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste. Wlej cydr (albo wino) i mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu lub wrzątku. Gotuj risotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Dopraw risotto solą i pieprzem. Wymieszaj, podziel na porcje i posyp je listkami tymianku.
  6. Na każdej porcji risotto ułóż połówkę upieczonego pomidora. Dodaj trochę posypki z orzechów, ziół i gorczycyNa koniec skrop całość oliwą i podawaj.

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem

Risotto z pieczonym pomidorem