Sałatka orzechowa z quinoa.

Sałatka orzechowa – śniadaniowa – powinna być pożywna, a to oznacza, że zielone liście – których nigdy za wiele – warto uzupełnić innymi wysoko odżywczymi składnikami. Jakimi? Na przykład quinoa i orzechami. Czym jeszcze? Zamiast komosy możesz dodać fajny ryż (jaśminowy, basmati, czarny, czerwony, dziki) lub kaszę, a jeśli nie wykluczasz glutenu – również kuskus czy bulgur. Roszponkę możesz zastąpić rukolą, sałatą rzymską lub innymi pysznymi ziołami, takimi jak rukiew wodna czy musztardowiec. Winogrona dobrze komponują się z serem Nero dell’Etna, ale nie ma przeszkód, by zastąpić je malinami, truskawkami czy śliwkami. Nero dell’Etna to ser z mleka krowiego, wytwarzany na Sycylii we wrześniu i październiku. Po 2 tygodniach leżakowania, przez ok. 60 dni macerowany jest w świeżych wytłokach z winogron dojrzewających na zboczach Etny. Jego rubinowa skórka wygląda nietuzinkowo, ale nie jest jadalna.

Sałatka orzechowa z quinoa

Sałatka orzechowa z quinoa

Sałatka orzechowa z quinoa

Olej z orzechów brazylijskich

Zamiast oliwy, do sałatki dodaję olej z orzechów brazylijskich tłoczony na zimno, który dodatkowo podkreśla jej orzechowe nuty. Orzechy brazylijskie to świetny i wydajny materiał do tłoczenia surowego oleju w domowych warunkach. Olej tłoczony z nich na zimno w domowej prasie do oleju ma bardzo przyjemny, orzechowy aromat i łagodny, lekko słodkawy smak, przez co znakomicie sprawdza się jako sos do sałatek, szczególnie z owocami.

Sałatka orzechowa z quinoa

Tłoczenie na zimno oznacza, że olej wyciskany jest z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.

Surowy niefiltrowany olej orzechowy, tłoczony w domu w niewielkich ilościach i do bezpośredniego spożycia jest świeży, pyszny, a dodatkowo posiada szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.:

  • zapobiega chorobom układu krążenia, zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe redukują poziom LDL, co ogranicza ryzyko choroby wieńcowej,
  • wywiera korzystny wpływ na zdolność koncentracji i pamięć,
  • łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
  • działa przeciwzapalnie i łagodzi stany zapalne skóry,
  • zawarte w nim fitosterole regulują gospodarkę hormonalną,
  • działa przeciwpasożytniczo, zawarta w nim kukubitacyna działa paraliżująco na większość pasożytów układu pokarmowego,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, tj. zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Świeżo tłoczone oleje tuż po wyciśnięciu są mętne, ponieważ zawierają naturalne osady. Najprościej je sklarować, przelewając do szklanego słoika lub butelki i odstawiając na kilka dni. Osad opadnie na dno. Możesz również przefiltrować olej, przelewając go przez gazę. Surowe oleje przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, w ideale – w naczyniach z ciemnego szkła.

Sałatka orzechowa z quinoa

Sałatka orzechowa z quinoa

Sałatka orzechowa z quinoa

Sałatka orzechowa z quinoa

Sałatka orzechowa z quinoa

Sałatka orzechowa z quinoa

Sałatka orzechowa z quinoa – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Olej z orzechów brazylijskich

  • 200 g orzechów brazylijskich

Sałatka

  • 100 g białej quinoa (komosy ryżowej)
  • ok. 100 g roszponki
  • ok. 200 g sera (tu: Nero dell’Etna)
  • ok. 200-250 g czerwonych winogron
  • 50 g orzechów brazylijskich
  • 2 garście pestek słonecznika
  • olej z orzechów brazylijskich
  • ocet balsamiczny (aceto balsamico tradizionale)
  • sól, roztarta w moździerzu
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu

Sałatka orzechowa z quinoa – SKŁADNIKI:

  1. Wytłocz olej z orzechów brazylijskich: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 200 g posiekanych orzechów i włącz urządzenie, wybierając program peanuts. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 2o0 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju. Wytłoczony olej odstaw na kilka dni do sklarowania – osady opadną na dno.
  2. Komosę ryżową (quinoa) przepłucz i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (ok. 12-15 minut, do wygotowania całej wody).
  3. Ugotowaną komosę dopraw solą i pieprzem, lekko ostudź i przełóż na talerze.
  4. Na komosie rozłóż warstwę roszponki. Dodaj ser (pokrojony dowolnie), przekrojone na pół winogrona i grubo posiekane orzechy.
  5. Posyp pestkami słonecznika i skrop octem balsamicznym oraz domowym olejem z orzechów brazylijskich, tłoczonym na zimno.

Czytaj też:

Sałatka orzechowa z quinoa

Sałatka orzechowa z quinoa