Matiasy z pomarańczami.

Matiasy z pomarańczami przygotowałem niedawno jako szybką i nieskomplikowaną świąteczną przystawkę. Holenderskie dziewicze śledzie, soczyste i aromatyczne pomarańcze prosto z Sycylii, nasz ulubiony koper włoski, czarnuszka i fajny dressing. Tylko tyle, cała filozofia 🙂

Fenkuł doskonale komponuje się z pomarańczami, a dodatkowo każdy z tych składników lekkością i świeżym orzeźwiającym smakiem znakomicie równoważy zdecydowany smak i tłustość matiasów.

Za dressing posłużyła mi w tym przepisie zalewa po cytrynach marynowanych w miodzie o – dosłownie – obłędnym aromacie (!). Jeżeli jeszcze nie korzystałaś/-eś z tego przepisu, spróbuj koniecznie! Zalewa po tak przygotowanych cytrynach jest lekko sfermentowana (przypomina nieco cydr), a jej smak jest nieporównanie bardziej głęboki i wielowymiarowy niż prosta mieszanka soku z cytryny i miodu. Nie zmienia to faktu, że w braku zalewy spokojnie możesz doprawić śledzie właśnie takim, niezawodnym sosem z miodu wymieszanego z sokiem z cytryny lub limonki. Nie dodaję do dressingu oliwy, ponieważ matiasy są wystarczająco tłuste. Świetnym dopełnieniem sałatki jest chrupkie pieczywo, a akcent łączący obydwa elementy to czarnuszka, która nawet najprostsze danko wznosi na wyższy poziom.

Zamiast pomarańczy możesz użyć innych owoców, np. ananasa, mango, jabłka, grejpfruta, etc.

Sprawdź też inne przepisy na śledzie.

Matiasy z pomarańczami

Matiasy z pomarańczami

Matiasy z pomarańczami

Matiasy z pomarańczami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Matiasy z pomarańczami – PRZEPIS:

  1. Odetnij twardą końcówkę fenkułu, po czym posiekaj fenkuł dość cienko i przełóż do miski.
  2. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i białej błony (albedo). Pokrój pomarańcze w plastry, a następnie na kawałki. Dodaj owoce do miski z fenkułem.
  3. Dodaj listki świeżego oregano i wymieszaj.
  4. Matiasy pokrój w zgrabne trójkątne kawałki. 
  5. Nałóż porcje sałatki na talerze, dodaj po kilka kawałków śledzia. Skrop sałatkę kilkoma łyżkami zalewy po cytrynach kiszonych w miodzie, a jeżeli nie masz zalewy (warto zrobić!) przygotuj szybki i prosty dressing z miodu i soku z cytryny. Posyp całość czarnuszką i roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem.
  6. Podawaj z chrupkim chlebkiem, najlepiej domowego wypieku (przepisy).

Matiasy z pomarańczami

Matiasy z pomarańczami