Pieczywo chrupkie z czarnuszką.

Pieczywa chrupkiego wcale nie trzeba kupować – bardzo łatwo zrobisz je samodzielnie w domu. Ciasto robi się błyskawicznie. Wystarczy wymieszać składniki, a później tylko chwila w piekarniku i gotowe.

Kromki są przepyszne – chrupiące, aromatyczne, delikatnie oleiste i lekko słone. Mogą być doskonałą zdrową przekąską, znakomicie sprawdzają się też jako zamiennik chleba i dodatek do sałatek (połamane na kawałki).

Ziarno konopi to superfoods, które jest bogatym źródłem wartościowego roślinnego, łatwo przyswajalnego białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika, witaminy E, a także składników mineralnych (fosfor, magnez, mangan), dlatego nie warto rezygnować z tego składnika ani zastępować go innym. W 100 g ziarno konopi zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.

Z podanych proporcji otrzymasz 30 kromek chrupkiego pieczywa (pieczonych na 2 blachy). Jedna kromka zawiera ok. 80 kcal.

Pieczywo chrupkie z czarnuszką

Pieczywo chrupkie z czarnuszką – SKŁADNIKI:

  • 40 g bezglutenowych płatków owsianych (używam jak zwykle płatków Provena, Bauckhof też będzie OK)
  • 75 g czarnuszki
  • 120 g łuskanych nasion konopi
  • 50 g mielonego lnu (siemienia lnianego)
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę (lub dowolnej innej mąki bezglutenowej albo pszennej – jeżeli nie wykluczasz z diety glutenu)
  • 400 – 450 ml wody (lub nieco więcej, jeżeli masa będzie zbyt gęsta)
  • 80 ml oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soli lub więcej (tu: różowa himalajska)

Pieczywo chrupkie z czarnuszką – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejkaZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
  3. Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa (ZOBACZ). Pozostałą część upiecz w drugiej turze (ZOBACZ).
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i przy pomocy drewnianej łopatki pokrój ciasto na kromki – ZOBACZ.
  5. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.

Sprawdź też inne przepisy na pieczywo chrupkie.

Pieczywo chrupkie z czarnuszką

Pieczywo chrupkie z czarnuszką