Panforte di Siena z orzechami laskowymi i balsamico.

Panforte di Siena to tradycyjny toskański placek pełen bakalii, czekolady i aromatycznych przypraw. Wywodzi się ze Sieny i jest jednym z typowych toskańskich wypieków bożonarodzeniowych. W zależności od rodzaju, może być słodszy lub bardziej pikantny, więc wśród licznych receptur każdy znajdzie coś dla siebie. Można go upiec bez miodu (słodząc tylko daktylami) albo na miodzie, wedle preferencji. W każdej wersji pachnie i smakuje obłędnie. 

Panforte to deser, który świetnie nadaje się do długiego, wielomiesięcznego przechowywania. Wystarczy niezbyt szczelnie zawinąć go w papier do pieczenia i odłożyć w suchym miejscu w temperaturze pokojowej (nie w lodówce!). Więcej informacji o tym niezwykłym deserowym klasyku znajdziesz w tym wpisie.

Najlepiej upiec panforte co najmniej 2-3 tygodnie przed dniem, w którym planujemy go napocząć. Placek upieczony, a następnie odłożony na kilka tygodni smakuje najlepiej.

Mąkę kasztanową w razie potrzeby możesz zastąpić dowolną inną mąką bezglutenową lub mielonymi orzechami / migdałami (albo mąką pszenną, jeżeli nie jesteś na diecie bezglutenowej). Jeżeli nie masz którejś z przypraw, po prostu ją pomiń.

Placek jest bezglutenowy i wegański, nie zawiera rafinowanego cukru. Wypróbuj też inne przepisy na panforte.

Panforte di Siena z orzechami laskowymi i balsamico

Panforte di Siena z orzechami laskowymi i balsamico

Panforte di Siena z orzechami laskowymi i balsamico

Panforte di Siena z orzechami laskowymi i balsamico

Panforte di Siena z orzechami laskowymi – SKŁADNIKI:

Na formę o średnicy 17 cm

  • 18 świeżych daktyli Medjool, wypestkowanych
  • 150 g orzechów laskowych, wcześniej uprażonych i pozbawionych skórek
  • 80 g mąki kasztanowej (lub innej)
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (ok. 200-250 ml)
  • 50 ml octu balsamicznego (aceto balsamico di Modena)
  • 1-2 łyżki świeżo zmielonej kawy dobrej jakości
  • 300 g czekolady kawowej z morwą Cocoa
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 1 łyżeczka kardamonu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki pieprzu voatsiperifery z Madagaskaru (albo 1 łyżeczka zwykłego czarnego pieprzu), roztartego w moździerzu
  • 1 tonka, roztarta w moździerzu
  • ziarenka wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu, roztarte w moździerzu
  • szczypta soli (tu: różowa himalajska roztarta w moździerzu)
  • 1 kopiasta łyżeczka pudru z rokitnika (może być też puder z malin lub innych owoców)
  • pół łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka goździków, roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy

Panforte di Siena z orzechami laskowymi – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.
  2. Mąkę przesiej przez sito. Wymieszaj wszystkie suche składniki, łącznie z przyprawami.
  3. Dodaj wypestkowane i porwane na kawałki daktyle, wymieszaj.
  4. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, czyli w misce zawieszonej w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by spód miski nie stykał się z taflą wody.
  5. Do suchych składników dodaj rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.
  6. Formę do pieczenia natłuść olejem kokosowym i przełóż do niej masę. Wyrównaj i starannie dociśnij.
  7. Piecz 35 minut. Na ostatnie 5-10 minut możesz wyłączyć górną grzałkę. Uważaj, by wierzch się nie przypalił.
  8. Wystudź w formie przez co najmniej 2-3 godziny, po czym przełóż na kratkę lub drewnianą deskę. Panforte di Siena lubi odpocząć.
  9. Warto pamiętać, że to solidny, zwarty i twardy placek (panforte oznacza „silny chleb”), który jest naprawdę sycący, dlatego podaje się go w postaci krojonej w cienkie plastry lub cząstki – w zależności od średnicy panforte.

Panforte di Siena z orzechami laskowymi i balsamico

Panforte di Siena z orzechami laskowymi i balsamico