Kimchi z ryżem i jajkiem.

Kiedy już zrobisz kimchi i przekonasz się na własnej skórze, że to jedno z tych jedzonek, które są dla Ciebie stworzone*, będziesz dodawać je do wszystkiego. To w końcu (tylko i aż) roślinna kiszonka, czyli coś, co może stać się częścią każdego posiłku.

Ryż doskonale współgra z jajkami, choćby w takich potrawach, jak sinangag i jemu podobne. To bardzo proste połączenie, które sprawdza się zawsze, bez względu na to, czy ryż usmażysz, czy ugotujesz. Kropką nad i, a zarazem doskonałym zwieńczeniem całości jest w tym przypadku Hobak Kimchi, czyli kimchi z dyni, które doskonale podostrza potrawę i wzbogaca ją o całą paletę mocnych akcentów smakowych.

Używam tutaj tajskiego ryżu jaśminowego, mocno kleistego (nawet mimo kilkukrotnego przepłukania – zobacz), ale możesz oczywiście zastąpić go innym, na przykład bardziej sypkim ryżem jaśminowym, basmati lub nawet dzikim. Ilość jajek i wielkość porcji kimchi to kwestia uznaniowa, dodaj tyle, na ile masz ochotę. Jedno jajko na porcję w zupełności wystarczy, ale dwa płynne żółtka w połączeniu z delikatnym, łagodnym ryżem i ostrym kimchi sprawdzają się w tym przepisie jeszcze lepiej. Samego ryżu niczym nie doprawiam, kimchi jest wystarczająco wyraziste – pikantne i słone.

*Kimchi na pewno nie jest przepisem dla każdego. Charakterystyczny, wyrazisty smak albo pokocha się od pierwszego kęsa, albo znienawidzi. My zdecydowanie należymy do pierwszej grupy, dlatego sukcesywnie będę publikować proste pomysły na dania z kimchi.

Kimchi z ryżem i jajkiem

Kimchi z ryżem i jajkiem

Kimchi z ryżem i jajkiem

Kimchi z ryżem i jajkiem

Kimchi z ryżem i jajkiem sadzonym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g tajskiego ryżu jaśminowego (jest naturalnie kleisty)
  • 2-4 jajka (ilość wedle uznania – zerówki, wolny wybieg)
  • Hobak Kimchi (kimchi z dyni piżmowej, ilość wedle uznania)
  • 2 małe garście listków kolendry
  • szczypta gochugaru (może być również zwykła chilli, a jeżeli wolisz łagodniejsze smaki – nawet słodka papryka)
  • szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • trochę oleju sezamowego
  • olej kokosowy lub ghee / masło do smażenia jajek

Kimchi z ryżem i jajkiem sadzonym – PRZEPIS:

  1. Przepłucz i ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. Pod koniec gotowania ryżu usmaż jajka sadzone (na oleju kokosowym lub ghee / maśle). Dopraw jajka gochugaru, pieprzem i solą (pamiętaj, że kimchi już jest mocno słone i pikantne).
  3. Ugotowany ryż przełóż do niedużych misek, dodaj porcję kimchi, jajka i listki kolendry. Całość skrop olejem sezamowym. Podawaj od razu.

Kimchi z ryżem i jajkiem

Kimchi z ryżem i jajkiem

Kimchi z ryżem i jajkiem