Cytryny kiszone w miodzie.

Miodowe cytryny czy miodowe yuzu to japoński pomysł na plasterki cytrusów marynowane (kiszone) w miodzie. I patent genialny w swej prostocie. Tak przygotowane cytryny smakują wyjątkowo. Są przepyszne, słodko-kwaśne, bardzo orzeźwiające. Plasterki cytryn miękną, a jednocześnie pozostają jędrne. Jakby tego było mało, syrop, który powstaje z miodu i uwolnionego z plasterków soku z cytrusów smakuje po prostu magicznie 🙂

Miód z każdym dniem coraz mocniej miesza się z sokiem z cytryny, który rozcieńcza go i nadaje zalewie bardziej klarowną konsystencję. Sama fermentacja przebiega pod znakiem wyjątkowo przyjemnych aromatów. Każde otwarcie słoika to uderzenie intensywnego zapachu cytrusów, podbitego słodkimi miodowymi nutami. Dla mnie miód akacjowy to lato i ukwiecona łąka; spadziowy – znów lato i żywiczny las. Używając różnych miodów za każdym razem możesz uzyskać nieco inny rezultat.

Plasterki cytryn w miodzie to doskonała baza deserów (wkrótce podrzucę kilka nowych przepisów), fajny dodatek do placków, sałatek i napojów na zimno, ale też – dla przyzwyczajonych do mniej standardowych smaków – znakomita samodzielna przekąska. A zalewa o konsystencji syropu, powstała podczas kiszenia z miodu rozcieńczonego sokiem z cytryn, smakuje tak rewelacyjnie, że może nawet przebija same cytryny 🙂 Jest wspaniałym dodatkiem do napojów i sosów wszelkiego rodzaju, chociaż… istnieje ryzyko, że nim zdążysz do czegokolwiek go dodać, wyjesz syrop łyżką wprost ze słoika.

Sprawdź też inne przepisy na kiszonki.

Cytryny kiszone w miodzie

Cytryny kiszone w miodzie

Cytryny kiszone w miodzie

Cytryny kiszone w miodzie

Cytryny kiszone w miodzie – SKŁADNIKI na 2 słoiki:

  • 4 cytryny organiczne, niepryskane i niewoskowane (używam sycylijskich)
  • 600-700 g świeżego płynnego miodu (tu: akacjowy)

Nie dodaję przypraw, miód i cytryny są wystarczająco aromatyczne, ale jeżeli chcesz, możesz to zrobić.

Cytryny kiszone w miodzie – PRZEPIS:

  1. Słoiki wraz z pokrywkami umyj, a następnie wyparz w piekarniku. W tym celu wstaw je wraz z odkręconymi pokrywkami na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni. Słoiki możesz wstawić do pieca mokre, w takiej temperaturze idealnie wyschną. Wyparzone słoiki wystudź.
  2. Cytryny dokładnie wyszoruj czystą gąbką. Ja dodatkowo po wyszorowaniu wrzucam je na 10 minut do ozonatora.
  3. Pokrój owoce na ok. 3-4 milimetrowe plasterki (pomijam skrajne, które zużywam jako dodatek do herbaty). Usuń ewentualne pestki.
  4. Plastry cytryn przełóż do słoików. Ułożenie plastrów nie ma znaczenia i zależy głównie od kształtu słoika i wielkości owoców.
  5. Cytryny w słoiku zalej czystym miodem dobrej jakości, np. akacjowym (jak u mnie), spadziowym lub lipowym. Miodu wlej tyle, by całkowicie przykrył cytryny w momencie zalewania. Nie dolewaj wody ani żadnego innego płynu. Nawet płynny miód jest lepki i gęsty, dlatego zalanie cytryn trochę trwa – miód potrzebuje chwili, by wniknąć między plasterki i wypełnić przestrzeń między nimi.
  6. Zamknij słoiki i nie przejmuj się, że po chwili cytryny zaczną wypływać ku górze i wystawać ponad powierzchnię miodowej zalewy. Tak ma być. Miód ma całkiem przykryć owoce tylko na moment ich zalewania. Później miód miesza się z sokiem wydzielanym przez plasterki cytryn, co rozrzedza jego konsystencję i sprawia, że plasterki wypływają ponad taflę zalewy, a zalewa z każdym dniem staje coraz bardziej klarowna.
  7. Odstaw słoiki w ciemne i ciepłe miejsce (najlepiej na talerzu lub innej podstawce), na co najmniej 2 tygodnie. Codziennie na kilka sekund otwieraj słoiki, by uszło z nich powietrze, a co drugi dzień ustawiaj je do góry dnem (raz na podstawce, raz na nakrętce), by wszystkie plasterki miały odpowiedni kontakt z zalewą.
  8. Po dwóch tygodniach wstaw słoiki do chłodnej piwnicy lub lodówki – na kolejne dwa tygodnie lub nieco dłużej. Po 4-5 tygodniach cytryny w miodzie smakują wspaniale. Możesz przechowywać je do kilkunastu tygodni.

Cytryny kiszone w miodzie

Cytryny kiszone w miodzie

Cytryny kiszone w miodzie

Cytryny kiszone w miodzie