Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy.

Dlaczego pieczona owsianka jest lepsza od gotowanej? W skrócie dlatego, że nieporównanie lepiej wygląda i zdecydowanie lepiej smakuje, a poza tym za jednym podejściem można ją przyrządzić na 2-3 dni do przodu. Owsianka z piekarnika przypomina ciasto, daje się kroić w ładne kawałki, jest poręczna i mobilna, można ją zabrać nawet do pracy. A jej gotowany, lelawy odpowiednik nie jest nawet w połowie tak uniwersalny.

Upiekłem owsiankę, ponieważ zdałem sobie sprawę, że nie jedliśmy takiej (klasycznej zresztą też) od co najmniej 4 lat, może nawet dłużej. Z tego typu węglowodanowymi śniadaniami jest nam coraz mniej po drodze, więc pieczona owsianka pojawia się na stole coraz bardziej sporadycznie. Szybkie śniadania to zwykle jajka plus sałatka albo ser plus sałatka. Chcąc nie chcąc, owsianka z piekarnika przełamała rutynę, a przy okazji zrobiłem ją inaczej niż kiedyś – bez jajek, mleka i bananów, za to na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy i innych cytrusów, dzięki czemu całość jest nie tylko pyszna, ale i wegańska*. Jajka można rzecz jasna dodać, kiedyś też tak robiłem, ale dla finalnego efektu są całkowicie zbędne.

Owsianka ma mocno cytrusowy smak, z dominującą nutą grejpfrutów i pomarańczy, jest po prostu pyszna! Możesz ją upiec wieczorem i mieć gotowe śniadanie na rano albo jeść od razu po upieczeniu. Z podanych proporcji otrzymasz 6 dużych porcji, które są bardzo sycące. Taka ilość dla 2 osób to co najmniej 2 pełne śniadania. Upiecz owsiankę w niedzielę wieczorem, a szykowanie śniadania w poniedziałek i wtorek będziesz mieć z głowy. Wystarczy tylko zaparzyć kawę i można jeść!

*Jeżeli jesteś weganinem postępowym – nie masz problemu z jedzeniem miodu z organicznych hodowli pszczół, których dobrostan jest autentyczny (nie teoretyczny). Jeżeli nie jesteś i miód wykluczasz, konsekwentnie pomiń cytryny w miodzie, których brak niczemu tu nie zaszkodzi.

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

 

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy – SKŁADNIKI na 6 dużych porcji:

Sok z cytrusów

  • dowolny zestaw owoców, u mnie: 10 pomarańczy, 1 limonka, 3 średnie czerwone grejpfruty, 2 cytryny, 4 bergamotki (z Sycylii – organiczne)

Owsianka

  • 650 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub innych cytrusów (u mnie: miks – pomarańcze, grejpfruty, cytryny, bergamotki i limonki)
  • 300 g płatków owsianych
  • 2 duże jabłka, starte (kwaśna Szara Reneta pasuje idealnie)
  • 10 plasterków cytryn w miodzie – 5 w całości, 5 posiekanych
  • 200 g dowolnych orzechów (u mnie: orzechy laskowe i nerkowce)
  • 50 g mielonego lnu (siemienia lnianego)
  • 50 g berberysu (albo rodzynek lub innych suszonych owoców)
  • 15 suszonych moreli
  • 60 g erytrytolu (albo cukru)
  • 1-2 łyżki syropu z daktyli (opcjonalnie)
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego + olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki sproszkowanego korzenia macy (opcjonalnie – mam, więc zużywam)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 kopiaste łyżki cynamonu
  • łyżeczka pieprzu Cubeb (z Jawy)
  • pół gałki muszkatołowej, startej
  • pół tonki, roztartej w moździerzu
  • szczypta soli roztartej w moździerzu

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy – PRZEPIS:

  1. Cytrusy obierz ze skórki (wystarczy obrać je niezbyt dokładnie, albedo może zostać) i wyciśnij z nich sok w wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann. Z podanej ilości cytrusów uzyskałem ok. 1,2 litra soku.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Posiekaj orzechy, a suszone morele pokrój na małe kawałki.
  4. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce (jeżeli wolisz ze skórką – nie obieraj).
  5. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki wraz z przyprawami, dodaj tarte jabłka i posiekane cytrynki w miodzie, po czym wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i syrop z daktyli (lub inne słodzidło). Wymieszaj i odstaw miskę na kwadrans, by płatki wchłonęły płyny i napęczniały.
  6. W tym czasie formę do pieczenia natłuść olejem kokosowym, po czym przełóż owsiankę do brytfanki i piecz ok. 30 minut.
  7. Gdy owsianka się zetnie i zarumieni, a jej ranty zaczną odchodzić od ścianek naczynia wyjmij ją z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  8. Podawaj od razu albo na zimno. Fajne dodatki to m.in. ricotta, gęsty jogurt, konfitura, sos z owoców, etc., a naszym zdaniem doskonała jest polana cytrynowo-miodową zalewą po cytrynkach i podana z nielimitowaną ilością aromatycznej czarnej kawy.
  9. Owsiankę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Czytaj też: Test wyciskarki wolnoobrotowej WARTMANN

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy

Owsianka z piekarnika na soku z pomarańczy