• 2 szklanki płatków owsianych (tu: bezglutenowe)
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów (tu: włoskie, pecany i nerkowce)
  • garść suszonej żurawiny
  • 10 suszonych śliwek
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • słoiczek przecieru owocowego dla niemowląt (tu: Gerber, gruszki Williams, 130 g)
  • 2 łyżki pasty z wanilii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie zamiast miodu - 1 łyżka cukru kokosowego)
  • półtorej szklanki mleka (tu: bez laktozy, 1,5 %)
  • 1 jajko lekko ubite
  • 2 dojrzałe banany
  • nierafinowany olej kokosowy (albo ew. masło) do wysmarowania formy do pieczenia

Owsianka w wersji zapiekanej, która trochę przypomina ciasto.

Podane proporcje składników wypełnią dwie kwadratowe formy o boku 17 cm. Ta wersja owsianki nie zawiera cukru, a tylko łyżkę miodu, przez co jest stosunkowo mało słodka. Jeśli lubicie słodszą wersję, zamiast (albo obok) miodu możecie dodać 1/3 szklanki cukru.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni.

2. Posiekajcie orzechy, a suszone śliwki pokrójcie na małe kawałki.

3. Pokrójcie banany na cienkie plastry, a następnie plastry – na połówki.

4. W jednej misce ubijcie lekko jedno jajko, a następnie dodajcie do niego mleko, przecier gruszkowy, oliwę, pastę z wanilii (ZOBACZ) i miód.

5. W drugiej misce wymieszajcie składniki suche, tj. płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sól, posiekane orzechy, żurawinę i pokrojone suszone śliwki.

6. Połączcie zawartość obu misek, dodając suche składniki do mokrych.

7. Dorzućcie do miski banany i wymieszajcie.

8. Odstawcie miskę na 15 minut, żeby płatki wchłonęły płyny i napęczniały.

Owsianka z pieca low_04

9. W międzyczasie natłuśćcie formy niewielką ilością masła.

10. Przełóżcie owsianą masę do naczynia (naczyń) do zapiekania i pieczcie ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni – przez pierwsze 10 minut pod górną i dolną grzałką, a następnie tylko pod górną grzałką.

11. Kiedy owsianka ładnie się zetnie, a jej spód zrumieni, wyjmijcie ją z piekarnika i odstawcie na 5 minut do ostygnięcia.

12. Można ją podawać bez dodatków, ale jeśli wolicie wilgotniejszą wersję, warto dodać np. gęsty jogurt, konfitury albo, jeśli ktoś lubi, słodki sos.

Owsianka z pieca low_25

Smacznego!