- ok. 100-150 g rukoli
- ok. 200 g sera peynir
- słoik pomidorków ETERNO
- 4 jajka
- trochę listków świeżej bazylii lub mięty
- sól, pieprz
- trochę wody mineralnej
- oliwa extra vergine
Kawałki cienkich omletów bez mąki, ser i zielenina – prosta, konkretna i smaczna sałatka.
1. Umytą i wysuszoną w suszarce do sałaty rukolę przełóżcie do miski.
2. W drugiej misce roztrzepcie jajka, dodajcie sól, pieprz, posiekaną bazylię i trochę wody. Usmażcie dość cienkie omlety.
3. Gotowe omlety pokrójcie na paski i dodajcie do rukoli.
4. Do miski wrzućcie pokruszony ser i pomidorki w całości.
5. Do słodko-pikantnej zalewy po pomidorkach wlejcie oliwę, wymieszajcie i tak przygotowanym dressingiem polejcie sałatkę.
Smacznego!
Chciałam zapytać co to za ser marki ser bo peynir znaczy po turecku ser a w Turcji serów jak mrówków :) Pozdrawiam
Wygląda mniej więcej tak: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.mediterraneandietforall.com/wp-content/uploads/2011/05/beyazPeynir.jpg&imgrefurl=http://www.mediterraneandietforall.com/mediterranean-diet-foods-beyaz-peynir/&h=303&w=400&sz=15&tbnid=G4hapi8w42mMdM:&tbnh=90&tbnw=119&zoom=1&usg=__-TxIhm1FfYykpcayBGz-kuO-wVo=&docid=zGqTMf6lVCX02M&sa=X&ei=0_RqUcbaKIGG4ASoyYCwAQ&ved=0CC4Q9QEwAA&dur=2450
Dziękuję bardzo teraz już wiem że to zwykły biały ser z solanki. Pozdrawiam
Uwielbiam ten ser, fajna sałatka :)
Omlet w sałatce – super sprawa
Pyszności!
Bardzo lubię ostry smak rukoli, robię na jej bazie większość sałat. Świetne liście.