Ovos rotos – jajka z ziemniakami po portugalsku.
Ovos rotos to portugalska wersja prostej potrawy z jajek i ziemniaków, popularnej na całym Półwyspie Iberyjskim. W Hiszpanii danko to zwie się huevos rotos (rozbite jaja), a przyrządza się je najczęściej z bellotą lub chorizo, choć można trafić też na wersje ze szparagami czy krewetkami.
Ovos rotos to jedzonko nieskomplikowane, oparte na ledwie kilku składnikach, ale za to bardzo sycące. Portugalskie jajka z ziemniakami najlepiej będą smakować wtedy, kiedy przed ich przygotowaniem dasz sobie ostry wycisk :-) Dzień na stoku albo na rowerze, długi bieg, wyczerpująca górska trasa, kilkugodzinny albo chociaż kilkunastokilometrowy spacer sprawią, że ovos rotos będą smakować jak danie zesłane z niebios :-) Nam, po całodziennych trekkingach na Azorach, ovos rotos służyły jako niezawodny posiłek regeneracyjny ;-)
Portugalczycy często mieszają ziemniaki z pomidorami, na wierzch wykładając usmażone jajka. Ja wolę podać ovos rotos z przygotowaną oddzielnie sałatką, ponieważ wtedy mogę użyć więcej warzyw. Sałatkę możesz skomponować z dowolnych składników. Jej główne zadanie to przełamać smaki i dodać potrawie odrobinę lekkości, dlatego najlepiej sprawdzą się świeże, soczyste składniki, takie jak pomidory czy chrupki fenkuł, podkręcone wyraźnie kwaskowatym dressingiem.
Uwagi:
- Jajka usmaż dowolnie – wszystkie naraz na jednej dużej patelni albo dwa razy po dwa na patelni o mniejszej średnicy. Jeśli chodzi o mnie, lubię smażyć jajka sadzone na małej patelni, nadając im kształt okrągłego „omletu”
- Możesz użyć ziemniaków dowolnej odmiany, zimą świetnie sprawdzą się np. przepyszne młode ziemniaki francuskie; ja użyłem polskich fioletowych ziemniaków, które wyglądem przypominają dzikie bulwy z Peru (można je kupić w Hali Mirowskiej)
Ovos rotos – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
Jajka z ziemniakami
- ok. 800 g ziemniaków (dowolnej odmiany, o tej porze roku świetnie sprawdzą się np. młode francuskie; użyłem polskich fioletowych ziemniaków, które wyglądem przypominają dzikie bulwy z Peru)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
- dwie duże szczypty łagodnej wędzonej papryki (pimenton dulce) lub zwykłej mielonej papryki
- łyżeczka suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu albo 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu
- sól roztarta w moździerzu
- trochę natki pietruszki
- oliwa extra vergine
- trochę ghee / masła klarowanego do smażenia jajek
Sałatka
- 1 mały fenkuł (koper włoski) albo pół dużego
- 2 małe czerwone cykorie
- kilka garści pomidorków koktajlowych (daktylowych)
- trochę natki pietruszki
- sok z jednej cytryny
- oliwa extra vergine
Ovos rotos – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wyszoruj ziemniaki i pokrój je wzdłuż na łódeczki. Przełóż do miski.
- Wlej do ziemniaków trochę oliwy, dodaj sól, pieprz, nasiona fenkułu i rozmaryn. Dokładnie wymieszaj, najlepiej dłońmi.
- Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną pergaminem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 55-60 minut.
- W tym czasie przygotuj sałatkę. Do miski dodaj drobno posiekany fenkuł, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj cienko posiekaną cykorię, pomidorki przekrojone na połówki i posiekaną pietruszkę. Wlej oliwę, wymieszaj i odstaw.
- Gdy ziemniaki będą gotowe, wyłącz piekarnik i pozostaw je w środku.
- Na małej patelni usmaż na maśle jajka sadzone (po dwie sztuki), dopraw je solą i pimentonem. Przełóż ziemniaki na talerze i wyłóż na nie jajka.
- Porcje oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z sałatką.
- Kiedy zamówisz ovos rotos w restauracji, chwilę po podaniu potrawy na stół kelner błyskawicznie pokroi łyżkami jajka i wymiesza je z ziemniakami. Jeżeli chcesz podejrzeć, jak to wygląda w praktyce, zapraszam na Stories.