Nerkownik – sernik z nerkowców z nutą limonki na daktylowym spodzie.

Gdyby chcieć pokusić się o skróconą analizę etymologii słowa „nerkownik” można by rzec, że było tak: rzeczownik ów wszedł do obiegu głównie ze względu na kontrowersje, jakie w niektórych środowiskach wzbudzało nazywanie ciasta z nerkowców sernikiem. Jakże to, sernik bez sera? Tak oto powstał nerkownik, za którym kryje się sernik-bezsernik z nerkowców. Hasło „nerkownik” nawet formą nawiązuje wprost do sernika i w gruncie rzeczy niewiele w deserowym nazewnictwie zmienia, ale jeśli komuś jest z tego tytułu lżej na duszy, może jednak było warto?

Tak czy owak, nerkowce zblendowane ze śmietanką kokosową i sokiem z limonki (lub cytryny) oraz odstawione do stężenia w lodówce, pod względem konsystencji do złudzenia przypominają gęsty gładki ser (taki jak ricotta albo kilkukrotnie mielony klasyczny twaróg).

Nerkownik z nutą limonki na daktylowym spodzie to pyszne, słodkie, kremowe, w 100% wegańskie, bezglutenowe i bezcukrowe ciasto, które robi się całkiem na zimno. Nie trzeba niczego piec, gotować ani podgrzewać. Wystarczy odpowiednio wymieszać składniki, przełożyć do formy, odstawić, i gotowe! Przepis jest banalnie prosty, poradzi sobie z nim nawet nerkownikowy debiutant.

Ciasto jest delikatne i jedwabiste, a orzechową masę z nerkowców, śmietanki kokosowej i limonki świetnie uzupełnia słodki spód z daktyli i wiórków kokosowych. Masy (bez)sernikowej celowo nie dosładzam – słodycz daktyli w zupełności tu wystarcza. Składnikiem, który idealnie łączy nerkowce i śmietankę kokosową jest sok z limonki lub cytryny. Nie potrzeba tu niczego więcej – ani żelatyny, ani agar-agaru ani oleju kokosowego.

Sernik możesz udekorować w dowolny sposób, np. świeżymi, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi, pistacjami lub kolorowym owocowym pudrem.

Sprawdź też wcześniejsze przepisy na ciasta z nerkowców.

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik – SKŁADNIKI:

Z podanych proporcji otrzymasz 8 sporych porcji. Używam tortownicy o średnicy 20 cm

Spód

  • 16 dużych świeżych daktyli izraelskich ( = ok. 320 – 350 g, waga po wypestkowaniu)
  • szklanka wiórków kokosowych (o poj. 200 ml)

Masa „sernikowa”

  • 300 g nerkowców
  • 2 limonki (sok)
  • 170 g śmietanki kokosowej o zawartości 70% kokosa
  • 2 łyżki erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier (opcjonalnie, ja ciasta niczym nie dosładzam)

Dekoracja

  • suszone kandyzowane kwiaty hibiskusa
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Nerkownik – PRZEPIS:

  1. Zalej nerkowce wodą mineralną, przykryj i odstaw na godzinę.
  2. Przygotuj spód: wypestkowane świeże daktyle zagnieć w misce z wiórkami kokosowymi tak, by utworzyły elastyczną kulę ciasta. Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin, odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
  3. Przełóż masę na spód nerkownika do formy, np. do tortownicy wyłożonej pergaminem lub folią spożywczą, rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki.
  4. Odsączone z wody nerkowce, śmietankę kokosową i sok z dwóch limonek zblenduj na krem.
  5. Przełóż masę do formy, wygładź wierzch przy pomocy silikonowej szpatułki i udekoruj np. kandyzowanymi kwiatami hibiskusa i płatkami migdałowymi.
  6. Wstaw na noc do lodówki. Ciasto przechowuj w lodówce do 5 dni.

Desery w rodzaju nerkownika wymagają użycia mocarnego blendera wysokoobrotowego, takiego jak np. używany przeze mnie już przeszło rok blender molekularny Wartmann z dodatkowym kielichem do zadań specjalnych. Więcej przeczytasz o nim we wpisie o blenderach wysokoobrotowych z funkcją próżni.

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik

Nerkownik