Nerkownik – sernik z nerkowców z nutą limonki na daktylowym spodzie.
Gdyby chcieć pokusić się o skróconą analizę etymologii słowa „nerkownik” można by rzec, że było tak: rzeczownik ów wszedł do obiegu głównie ze względu na kontrowersje, jakie w niektórych środowiskach wzbudzało nazywanie ciasta z nerkowców sernikiem. Jakże to, sernik bez sera? Tak oto powstał nerkownik, za którym kryje się sernik-bezsernik z nerkowców. Hasło „nerkownik” nawet formą nawiązuje wprost do sernika i w gruncie rzeczy niewiele w deserowym nazewnictwie zmienia, ale jeśli komuś jest z tego tytułu lżej na duszy, może jednak było warto?
Tak czy owak, nerkowce zblendowane ze śmietanką kokosową i sokiem z limonki (lub cytryny) oraz odstawione do stężenia w lodówce, pod względem konsystencji do złudzenia przypominają gęsty gładki ser (taki jak ricotta albo kilkukrotnie mielony klasyczny twaróg).
Nerkownik z nutą limonki na daktylowym spodzie to pyszne, słodkie, kremowe, w 100% wegańskie, bezglutenowe i bezcukrowe ciasto, które robi się całkiem na zimno. Nie trzeba niczego piec, gotować ani podgrzewać. Wystarczy odpowiednio wymieszać składniki, przełożyć do formy, odstawić, i gotowe! Przepis jest banalnie prosty, poradzi sobie z nim nawet nerkownikowy debiutant.
Ciasto jest delikatne i jedwabiste, a orzechową masę z nerkowców, śmietanki kokosowej i limonki świetnie uzupełnia słodki spód z daktyli i wiórków kokosowych. Masy (bez)sernikowej celowo nie dosładzam – słodycz daktyli w zupełności tu wystarcza. Składnikiem, który idealnie łączy nerkowce i śmietankę kokosową jest sok z limonki lub cytryny. Nie potrzeba tu niczego więcej – ani żelatyny, ani agar-agaru ani oleju kokosowego.
Sernik możesz udekorować w dowolny sposób, np. świeżymi, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi, pistacjami lub kolorowym owocowym pudrem.
Sprawdź też wcześniejsze przepisy na ciasta z nerkowców.
Nerkownik – SKŁADNIKI:
Z podanych proporcji otrzymasz 8 sporych porcji. Używam tortownicy o średnicy 20 cm
Spód
- 16 dużych świeżych daktyli izraelskich ( = ok. 320 – 350 g, waga po wypestkowaniu)
- szklanka wiórków kokosowych (o poj. 200 ml)
Masa „sernikowa”
- 300 g nerkowców
- 2 limonki (sok)
- 170 g śmietanki kokosowej o zawartości 70% kokosa
- 2 łyżki erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier (opcjonalnie, ja ciasta niczym nie dosładzam)
Dekoracja
- suszone kandyzowane kwiaty hibiskusa
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Nerkownik – PRZEPIS:
- Zalej nerkowce wodą mineralną, przykryj i odstaw na godzinę.
- Przygotuj spód: wypestkowane świeże daktyle zagnieć w misce z wiórkami kokosowymi tak, by utworzyły elastyczną kulę ciasta. Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin, odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
- Przełóż masę na spód nerkownika do formy, np. do tortownicy wyłożonej pergaminem lub folią spożywczą, rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki.
- Odsączone z wody nerkowce, śmietankę kokosową i sok z dwóch limonek zblenduj na krem.
- Przełóż masę do formy, wygładź wierzch przy pomocy silikonowej szpatułki i udekoruj np. kandyzowanymi kwiatami hibiskusa i płatkami migdałowymi.
- Wstaw na noc do lodówki. Ciasto przechowuj w lodówce do 5 dni.
Desery w rodzaju nerkownika wymagają użycia mocarnego blendera wysokoobrotowego, takiego jak np. używany przeze mnie już przeszło rok blender molekularny Wartmann z dodatkowym kielichem do zadań specjalnych. Więcej przeczytasz o nim we wpisie o blenderach wysokoobrotowych z funkcją próżni.
Witam mam pytanie czy ma być stała część ze śmietanki kokosowej czy wszystko łącznie z wodą która jest w puszce ?
Jeżeli śmietanka kokosowa ma właściwe proporcje (co najmniej 70% kokosa i max. 30% wody), można dodać całość.