• 220 g daktyli Medjool (waga po wypestkowaniu)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 laski wanilii (miąższ)
  • 250 g nerkowców
  • sok z 1 cytryny
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
  • opcjonalnie - 1 łyżka syropu daktylowego albo miodu (tu: miód wielokwiatowy)
  • owoce do dekoracji (maliny, agrest, jagody, czarna i czerwona porzeczka, czereśnie)

Sernik z owocami na zimno – z wegańskiej ricotty, na kokosowym spodzie, kremowy i delikatny.

Sernik z wegańskiej ‚ricotty’ to letnia wersja ciasta z nerkowców z orzechami (PRZEPIS).

Ser zastępuje tu masa z orzechów nerkowca, mleka kokosowego i soku z cytryny. Nerkowce blendowane z mlekiem kokosowym i odstawione do stężenia w lodówce pod względem konsystencji do złudzenia przypominają cytrusową ricottę (ZOBACZ).

Ciasto jest gładkie, kremowe i delikatne, na słodkim spodzie z tylko 2 składników.

Do dekoracji możesz użyć dowolnych sezonowych owoców; szczególnie dobrze sprawdzą się małe miękkie owoce, takie jak maliny, jagody, truskawki, agrest, czereśnie, porzeczki, etc.

Z podanych proporcji otrzymasz 8-10 porcji ciasta. Jedna porcja liczy ok. 300 kcal. Używam silikonowej formy do pieczenia o średnicy 17 cm.

Sernik z owocami L_02

Sernik z owocami L_07

PRZEPIS:

  1. Namocz nerkowce przez noc (ZOBACZ).
  2. Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle Medjool (ZOBACZ) zagnieć z wiórkami kokosowymi i wanilią i wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników (zajmie to najwyżej kilka minut). Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je wcześniej przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
  3. Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby).
  4. Nerkowce zblenduj na gładko z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i – opcjonalnie – z wybranym słodzidłem (spód daktylowy jest bardzo słodki, dlatego moim zdaniem masy nie trzeba dosładzać).
  5. Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj malinami, lekko wciskając je w masę (ZOBACZ).
  6. Wstaw na noc do lodówki. Kiedy masa sernikowa się zetnie, ułóż na wierzchu dodatkowe dowolne owoce.

Sernik z owocami L_06

Sernik z owocami L_03