- 220 g daktyli Medjool (waga po wypestkowaniu)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 laski wanilii (miąższ)
- 250 g nerkowców
- sok z 1 cytryny
- 150 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
- opcjonalnie - 1 łyżka syropu daktylowego albo miodu (tu: miód wielokwiatowy)
- owoce do dekoracji (maliny, agrest, jagody, czarna i czerwona porzeczka, czereśnie)
Sernik z owocami na zimno – z wegańskiej ricotty, na kokosowym spodzie, kremowy i delikatny.
Sernik z wegańskiej ‚ricotty’ to letnia wersja ciasta z nerkowców z orzechami (PRZEPIS).
Ser zastępuje tu masa z orzechów nerkowca, mleka kokosowego i soku z cytryny. Nerkowce blendowane z mlekiem kokosowym i odstawione do stężenia w lodówce pod względem konsystencji do złudzenia przypominają cytrusową ricottę (ZOBACZ).
Ciasto jest gładkie, kremowe i delikatne, na słodkim spodzie z tylko 2 składników.
Do dekoracji możesz użyć dowolnych sezonowych owoców; szczególnie dobrze sprawdzą się małe miękkie owoce, takie jak maliny, jagody, truskawki, agrest, czereśnie, porzeczki, etc.
Z podanych proporcji otrzymasz 8-10 porcji ciasta. Jedna porcja liczy ok. 300 kcal. Używam silikonowej formy do pieczenia o średnicy 17 cm.
PRZEPIS:
- Namocz nerkowce przez noc (ZOBACZ).
- Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle Medjool (ZOBACZ) zagnieć z wiórkami kokosowymi i wanilią i wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników (zajmie to najwyżej kilka minut). Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je wcześniej przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
- Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby).
- Nerkowce zblenduj na gładko z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i – opcjonalnie – z wybranym słodzidłem (spód daktylowy jest bardzo słodki, dlatego moim zdaniem masy nie trzeba dosładzać).
- Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj malinami, lekko wciskając je w masę (ZOBACZ).
- Wstaw na noc do lodówki. Kiedy masa sernikowa się zetnie, ułóż na wierzchu dodatkowe dowolne owoce.
Piękny, muszę zrobić
To poezja, nie deser, jest zjawiskowy
Piękny i elegancki :D
Sernik to nie jest, ale muszę przyznać, że masa nerkowcowa jest przepyszna. A ten sernik prezentuje się modelowo :D
Fantastyczny przepis, smak rewelacja, dzięki
Jakimi orzechami zastapic nerkowce?
Najlepiej nie zastępować (nerkowce są jasne, miękkie i naturalnie słodkawe, co przekłada się na odpowiedni kolor, smak i konsystencję masy orzechowej), ale w braku innej możliwości można użyć ewentualnie brazylijskich, laskowych lub ziemnych. Ziemnych nie polecam, ponieważ mi nie smakują i są mocno alergenne, a brazylijskie lub laskowe najlepiej lekko podprażyć lub podpiec w piekarniku (co w przepisie na surowy sernik jest trochę bez sensu) i oskórkować. W przeciwnym razie masa sernikowa z orzechów może wyglądać mniej atrakcyjnie (skórki zaśmiecą sernik).