• dowolna ilość młodych rzepek (tu: 3 pęczki)
  • 1-2 łyżeczki dobrego miodu (tu: wielokwiatowy od Kulmy)
  • porządna szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka sumaku
  • oliwa extra vergine

Młoda rzepa pieczona z miodem i sumakiem.

Młode, urodziwe rzepki wielkości średnich rzodkiewek, chrupkie i słodkawe niczym kalarepa to świetna rzecz. Doskonale sprawdzają się pieczone w całości, w taki sam sposób, jak rzodkiewki (PRZEPIS). Inne są tylko dodatki.

Wystarczy trochę najlepszego miodu, np. słodkiego wielokwiatowego z wielkopolskiej pasieki Kulmy (z miodem wszystko jest lepsze!), pieprz i kwaskowaty sumak, który znakomicie tu pasuje i bardzo ładnie wygląda. To wszystko:-)

Rzepa z pieca L_04

Rzepa z pieca L_05

Rzepa z pieca L_10

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Rzepki umyj i odetnij natkę. Większe sztuki przekrój na połówki.
  3. Przełóż rzepki do naczynia do zapiekania i dokładnie obtocz w niewielkiej ilości oliwy oraz w miodzie (najlepiej dłońmi). Dodaj sumak i pieprz, wymieszaj ponownie.
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut.

Rzepa z pieca L_01

Rzepa z pieca L_03

Rzepa z pieca L_09