- dowolna ilość rzodkiewek (tu: 2 duże pęczki)
- sól
- pieprz
- szczypta nasion fenkułu
- oliwa extra vergine
- ocet z sherry (może być też balsamiczny lub z czerwonego wina)
Pieczone rzodkiewki – hit wiosennego sezonu.
Pieczone rzodkiewki
Sprawdź też: KISZONE RZODKIEWKI
Pieczone warzywa w najprostszym wydaniu, z dodatkiem podstawowych przypraw czy ziół to świetna propozycja do wykorzystania jako samodzielna przekąska albo dodatek do najróżniejszego rodzaju potraw. Bardzo często z tej opcji korzystam. Przez okrągły rok.
Najczęściej, prócz najpopularniejszych chyba ziemniaków, królują w tej kategorii buraki i inne korzenie (pasternak, burak, marchew, pietruszka, topinambur, seler). Równie dobrze zapiekają się także szalotki czy fenkuł. Oraz właśnie rzodkiewki! Upieczone były tak pyszne, że większość zniknęła tuż po zdjęciach, zanim wypełniona rzodkiewkami brytfanka zdążyła trafić na stół :-)
Jedzone zwykle na surowo jako dodatek do sałatek, twarogu ze szczypiorkiem, kanapek, czy do dekoracji potraw piękne i dorodne rzodkiewki pod wpływem pieczenia przechodzą totalną metamorfozę. Wyraźnie zmieniają strukturę i smak – stają się niezwykle soczyste, miękkie i dosłownie słodkie (słodycz dodatkowo podkreśla dodatek octu z sherry). A te, które piekły się przecięciem do dołu, stykając się ze spodem naczynia, wyglądają jakby dusiły się w syropie:
Trudno opisać absolutnie wyjątkowy smak tak przyrządzonych rzodkiewek, dlatego najlepiej po prostu ich spróbować. Zdecydowanie warto! Wybierz możliwie najładniejsze i najsmaczniejsze rzodkiewki, a zapewniam, że nie pożałujesz (tu: odmiana Carmen – ZOBACZ – część sprzedawców pod Halą Mirowską podaje na etykietach nazwy odmian rzodkiewek, warto zwracać na to uwagę).
Pieczone rzodkiewki – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Rzodkiewki dokładnie opłucz i przekrój na pół. Będą ładniej wyglądać, jeśli pozostawisz korzonki i nieco zielonych pędów natki.
- Przełóż rzodkiewki do naczynia do zapiekania. Skrop oliwą i octem, dodaj przyprawy i wymieszaj (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. W połowie czasu pieczenia przemieszaj rzodkiewki.
- Upieczone rzodkiewki smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj je tak często, jak to możliwe, a rodzina i przyjaciele będą Ci dozgonnie wdzięczni :-)
Smacznego!
W życiu nie wpadłabym na to, żeby piec rzodkiewki! Świetny pomysł – tak prosty, a na pewno bardzo smaczny. Na dniach koniecznie wypróbuję.
Rzodkiewki z pieca to wyższa forma i doświadczenie warte zachodu:-) Smakują zupełnie inaczej niż surowe, polecam!
To prawda, że są przepyszne! W tamtym roku wielokrotnie piekłam, a w tym wyleciało mi z głowy :O Uroczo się u Was prezentują :)
Dzięki:-)
Mega pomysł!
Nie mam nasion kopru, czym zastąpić? :)
Są łatwo dostępne (na targach i stoiskach z przyprawami), ale jeśli lubisz może być też np. kminek albo kumin (są intensywniejsze w smaku niż fenkuł) albo rozmaryn.
Jestem zszokowana POZYTYWNIE, to trzeba przetestować
Dawno nic mnie tak nie zaskoczyło jak smak tych pieczonych rzodkiewek. Wielkie odkrycie, dzięki za przepis
Świetny patent
To jest pyszne
Coś pysznego. Dzieki za inspirację
Bardzo proszę!
Bardzo lubię, polecam wszystkim
Zaskakująco pyszne, na pewno jeszcze upiekę, dzięki za pomysł:)
Pieczonych nie jadłam- muszę zrobić, ale w dzieciństwie, często jadłam gotowane, okraszone surowym masłem i lekko posolone.
Warto, bardzo polecam!