- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 pomarańcza
- ok. 100 g halloumi
- 1 łyżka miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- trochę podsuszanego tymianku
- oliwa extra vergine
- trochę świeżej kolendry
Sałatka z pieczonych marchewek i pietruszek oraz grillowanego sera halloumi i pomarańczy.
Uwielbiam warzywa korzeniowe z pieca, wszystko jedno czy pieczone w całości, czy w kawałkach. Najbardziej wdzięczne są marchewki i pietruszki, a upieczenie ich nie wymaga żadnej kombinatoryki.
Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują, a świeży element wprowadza – zawsze świetna – kolendra.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Pokrój marchewki i pietruszki wzdłuż na ćwiartki i wrzuć do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj posiekany rozmaryn i tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.
3. Rozłóż warzywa pojedynczą warstwą na blasze (ZOBACZ), polej miodem i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. W czasie pieczenia możesz raz albo dwa przemieszać warzywa, by upiekły się równomiernie.
4. W tym czasie okrój nożem pomarańczę, odcinając skórę, i pokrój owoc w plastry.
5. Skrop plastry niewielką ilością oliwy i usmaż na patelni grillowej. Zdejmij pomarańczę z patelni i dodaj pokrojony w kostkę oraz lekko natłuszczony ser. Smaż krótko, przewracając, aż ładnie się zrumieni.
6. Skomponuj sałatkę z pomarańczy, upieczonych warzyw, sera i świeżej kolendry.
Smacznego!
Wygląda pysznie i apetycznie dzięki tylu kolorom :)
:-)
Pieczona marchewka to delikates, uwielbiam. Muszę dać szanse i pietruszce, właściwie używam tylko do zupy.
Magicznie kolorowa:)
Pysznie kolorowa
Jesienne sałatkowe arcydzieło, super :D
Piękna:)
Uwielbiam halloumi i zrobiłam już wszystkie Twoje przepisy z tym serem. Czekam na nowe!;)
:-)