• 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 pomarańcza
  • ok. 100 g halloumi
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • trochę podsuszanego tymianku
  • oliwa extra vergine
  • trochę świeżej kolendry

Sałatka z pieczonych marchewek i pietruszek oraz grillowanego sera halloumi i pomarańczy.

Uwielbiam warzywa korzeniowe z pieca, wszystko jedno czy pieczone w całości, czy w kawałkach. Najbardziej wdzięczne są marchewki i pietruszki, a upieczenie ich nie wymaga żadnej kombinatoryki.

Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują, a świeży element wprowadza – zawsze świetna – kolendra.

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Pokrój marchewki i pietruszki wzdłuż na ćwiartki i wrzuć do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj posiekany rozmaryn i tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

3. Rozłóż warzywa pojedynczą warstwą na blasze (ZOBACZ), polej miodem i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. W czasie pieczenia możesz raz albo dwa przemieszać warzywa, by upiekły się równomiernie.

4. W tym czasie okrój nożem pomarańczę, odcinając skórę, i pokrój owoc w plastry.

5. Skrop plastry niewielką ilością oliwy i usmaż na patelni grillowej. Zdejmij pomarańczę z patelni i dodaj pokrojony w kostkę oraz lekko natłuszczony ser. Smaż krótko, przewracając, aż ładnie się zrumieni.

6. Skomponuj sałatkę z pomarańczy, upieczonych warzyw, sera i świeżej kolendry.

Smacznego!

Halloumi marchew pietruszka L_03

Halloumi marchew pietruszka L_02

Halloumi marchew pietruszka L_04

Halloumi marchew pietruszka L_07