- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- ok. 100 g dobrej mozzarelli (tu: mozzarella di bufala)
- ok. 50 g dojrzałego lub półdojrzałego sera do starcia na tarce
- ok. 50 g miękkiego koziego sera
- 2 gałązki rozmarynu
- trochę podsuszanego tymianku
- 2 garście pistacji (www.pistacje.pl)
- sól
- pieprz
Farinata Trzy Sery z pistacjami.
Technicznie – to farinata, ale możesz nazwać ją pizzą. Z trzema gatunkami sera i pistacjami. Więcej na temat farinaty możesz przeczytać TUTAJ, czyli w przepisie na podstawową wersję tego placka.
Charakterystyczną i zarazem fantastyczną cechą farinaty jest to, że można przygotować ją w wersji „czystej” albo z rozmaitymi dodatkami – wtedy przypomina pizzę z patelni. Prostą, pyszną i naturalnie bezglutenową (farinatę robi się z mąki z ciecierzycy). A to wszystko bez konieczności kombinowania z różnymi mieszankami mąk w celu uzyskania dobrego ciasta na pizzę. Bez drożdży, wałkowania i ogólnego zawracania sobie głowy.
Wykorzystałem trzy sery o różnym smaku i konsystencji – przepyszną, rozpływającą się w ustach kremową mozzarella di bufala, twardszy hiszpański ser krowi (semi curado) dobrze nadający się do starcia na tarce oraz miękki, plastyczny ser kozi, który pokruszyłem i roztarłem w palcach na ‚bryłki’. Każdy z tych serów nie tylko inaczej smakuje, ale również inaczej reaguje na ciepło piekarnika i ostatecznie rozpuszczony inaczej wygląda.
Pistacje są dodatkowym, fajnym składnikiem, który bardzo dobrze współgra z całością. Możesz zastąpić je innymi orzechami albo całkiem zrezygnować z orzechowego dodatku.
Najlepsze nieprażone i niesolone pistacje kupisz w PISTACJE.PL
PRZEPIS:
- Wlej do miski wodę, dodaj połowę oliwy (2 łyżki) i sól. Wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj rózgą, by uniknąć ewentualnych grudek. Uzyskasz ciasto zbliżone konsystencją do naleśnikowego. Dopraw pieprzem.
- Przykryj miskę i odstaw na 1-2 godziny.
- Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą oliwę (2 łyżki) i wymieszaj.
- Do piekarnika włóż patelnię (dostosowaną do używania w piecu) i rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Twardszy ser zetrzyj na tarce, dodaj do niego pokruszony na kawałki ser kozi. Dodaj posiekane listki rozmarynu, tymianek oraz grubo zmiażdżoną w moździerzu garść pistacji. Wymieszaj. Mozzarellę pokrój w plastry.
- Wyjmij patelnię z piekarnika, natłuść ją niewielką ilością oleju i wlej ciasto. Na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli i rozsyp pozostały ser wymieszany z ziołami i orzechami (ZOBACZ).
- Wstaw patelnię do piekarnika na 15-20 minut – aż ser ładnie się zrumieni.
- Gotową farinatę skrop oliwą i posyp garścią grubo posiekanych lub lekko zmiażdżonych w moździerzu pistacji.
Po klasycznej farinacie (pyszności!) już wiem, że to smak dla mnie, muszę tylko zaopatrzyć się w dobre sery.
I nie na temat – czy konkurs na zestaw Raw Cocoa został już rozstrzygnięty? Bo nigdzie nie widziałam żadnej informacji, chyba, że tylko zwycięzca został powiadomiony… Jeśli nie, rozumiem pobyt w Portugalii jako aż nadto oczywistą wymówkę :).
:-) Konkurs zostanie rozstrzygnięty po urlopie, za kilka dni:-) pozdrawiam
Jakie piekne zielone orzeszki
Ale fajne :) Zapomniałam napisać, że robiłam ostatnio tą podstawową wersję farinaty. Chociaż tym razem krasnalowi nie przypadło do gustu to mi bardzo smakowało. Wersję z serem koniecznie do zrobienia :)
Zestaw kminek, oliwa, ciecierzyca może być dla dziecka smakowym wyzwaniem, to fakt:-)
Genialne
To bezglutenowa pizza!
RE-WE-LAC-JA!!! :)
Dzięki za super przepis, na stałe wpisuje się w moje menu ;)
Bardzo proszę!:-)
A i z dodatkiem suszonych pomidorów …. genialna :)
Przezajebista, robiliśmy dziś, dzięki za przepis!!!
A i z dodatkiem suszonych pomidorów … genialna :)
Pięknie wygląda:) Mam trochę ciecierzycy i coś czuję, że jutro pójdzie do zmielenia:) Nigdy nie jadłam tego placka, wiec z chęcią spróbuję:)
Dzięki:-) Farinata jest świetna, polecam!
Zrobiłam ją dzisiaj. Przerażało mnie to, jakie rzadkie jest ciasto i bałam się co mi wyjdzie. Wyszło MEGA. Jak kurcze danie z jakieś super ekskluzywnej restauracji! Zrobiłam wersję z dużą ilością pomidorów i nie mogliśmy przestać jeść z chłopakiem :) tylko proporcje zwiększyłam o 1,5 raza. Wyszła wtedy idealna dla 2 osób. Aha no i nie wiem ale u mnie ciasto było tak rzadkie, że musiałam na 10 min ją wstawić do piekarnika i dopiero na resztę dodać składniki. A ogółem siedziała aż 35 minut łącznie jak nie dłużej. Ale taki mam piekarnik. Tak czy siak – DZIĘKI!
Każdy piekarnik ma swoje humory:-) dlatego czas pieczenia zawsze najlepiej dopasować do własnego sprzętu. Bardzo się cieszę, że Ci smakowała:-) i zapraszam po więcej!
Niesamowicie smaczny placek, dzięki za przepis
Uzależniłem się od tego placka. I co teraz? ;)
W ramach odwyku testuj inne przepisy na farinaty;) https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/tag/farinata/
Niezłe
Rewelacja, smakuje wybornie, to jedno z moich największych odkryć, których dokonałam dzięki fikowi <3 :)
Bardzo mi miło, smacznego :-)