• 400 g pieczonego łososia
  • 2 duże garście rukoli
  • 1 garść listków bazylii
  • 3 łyżeczki dobrej musztardy
  • 1 papryczka habanero bez pestek
  • 2 limonki lub cytryny
  • trochę oliwy extra vergine
  • pieprz

Pasta z pieczonego łososia i rukoli – prosta, bardzo kremowa, z dużą ilością świeżych ziół.

To jeszcze jeden przepis wykorzystujący resztki pieczonego łososia (PIECZONY ŁOSOŚ – PRZEPIS). Nieco ponad 3-kilogramowy łosoś to mnóstwo mięsa – można przygotować z niego spokojnie pięć posiłków dla dwóch osób.

Dzięki temu, że łosoś jest tłustą rybą, pasta jest bardzo kremowa, choć nie ma w niej żadnych zbędnych składników w rodzaju majonezu czy serków kanapkowych.

Możesz wykorzystać do niej mniej atrakcyjne i bardziej tłuste kawałki pieczonej ryby – w paście sprawdzą się idealnie. Rukola nadaje świetnego ostrego smaku, podkręconego dodatkowo papryczką habanero i musztardą. Zamiast rukoli możesz użyć większej ilości szpinaku, dodać pietruszkę, kolendrę, lubczyk albo/i koperek.

PRZEPIS:

1. Do malaksera wrzuć rukolę, bazylię, musztardę, łososia bez ości, papryczkę habanero, sok z limonek oraz trochę oliwy.

2. Zmiksuj i dopraw pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Gotowe.

Smacznego!

Pasta z lososia L_04

Pasta z lososia L_02

Pasta z lososia L_03