• 3-4 zwykłe marchewki
  • 3 żółte marchewki
  • 3 marynowane papryczki piquillo (lub zwykłe w zalewie octowej)
  • 1/2 kg pomidorów
  • ok. 400 g pieczonego łososia
  • 1 podłużna szalotka lub 1 mała cebula
  • trochę świeżej natki pietruszki i koperku
  • 1 łyżeczka ostrego pimentonu (lub ostrej papryki)
  • sól, pieprz

Marchewkowe pappardelle z pieczonym łososiem.

To bardzo prosty i szybki sos pomidorowy z dodatkiem marynowanej papryki i resztek pieczonego łososia (przepis na łososia pieczonego w całości – TUTAJ). Można użyć do niego makaronu – tradycyjnego lub bezglutenowego, ale danie będzie lżejsze, jeśli makaron zrobisz z marchewki.

Marchew pokrojona obieraczką do warzyw w paski, po ugotowaniu na parze (ale nie przegotowaniu) zachowuje sprężystość, a dodatkowo całość ładnie wygląda.

Taki sposób przygotowania marchewki sprawdza się w wielu daniach, również tych bardziej ascetycznych, bez towarzystwa sosu.

Jeśli nie uda Ci się znaleźć żółtych marchwi, użyj zwykłych.

 

 

Marchewkowe pappardelle L_02

PRZEPIS:

1. Marchewki obierz ze skóry i pokrój obieraczką w paski.

2. Ugotuj marchew na parze (ok. 10 minut).

3. Podduś na głębokiej patelni posiekaną szalotkę, aż zmięknie, po czym dodaj pokrojone na kawałki pomidory oraz posiekane w paski papryki. Dopraw sos solą, pieprzem i pimentonem.

4. Duś całość kilka minut, dodaj mięso łososia bez ewentualnych ości. Nie dodawaj łososia zbyt wcześnie – ryba (już upieczona) ma się tylko podgrzać, a nie rozpaść na papkę. Sos nie musi być zbyt gładki, pomidory mogą pozostać w mniejszych kawałkach. Gdy będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj zioła.

5. Ugotowane marchewkowe pappardelle możesz przełożyć do sosu i wymieszać albo wyłożyć na talerz i dodać sos osobno.

Smacznego!

Marchewkowe pappardelle L_06

Marchewkowe pappardelle L_03