- 330 g gorzkiej czekolady do wypieków (kuwertura)
- 1/4 szklanki nierafinowanego bio oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego z nerkowców (100% orzechów, organiczne masło Meridian)
- 1/2 łyżki miodu
- 2 szklanki ekspandowanego prosa (kaszy jaglanej) albo amarantusa
Czekoladowe chrupki z ekspandowanym prosem.
Prosty i szybki przepis na czekoladowe chrupki (batoniki) z masłem orzechowym, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w dowolnych okolicznościach przyrody. Możesz przechowywać je w przewiewnym pojemniku przez kilka tygodni.
PRZEPIS:
1. W niewielkim rondlu albo w kąpieli wodnej (czyli w misce zawieszonej w garnku z wrzątkiem w taki sposób, by jej dno nie stykało się z taflą wody) rozpuść czekoladę (użyłem TAKIEJ) i olej kokosowy.
2. Dodaj miód i masło orzechowe (ZOBACZ). Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
3. Zestaw czekoladę z ognia, dodaj ekspandowane proso, wymieszaj i przełóż masę do naczynia (tu: o wymiarach 17 x 17 cm) wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj i ugnieć (ZOBACZ).
4. Schłodź w lodówce przez kilka godzin, po czym połam na nieregularne części. Przechowuj poza lodówką (do 3-4 tygodni).
Smacznego!
Ciekawa jestem, jak takie cudeńka smakują :)
Ekspandowanego prosa jeszcze nie jadłam. Amarantus tylko
Warto spróbować, trochę przypomina preparowany ryż, ale jest zdrowsza
Proso zastąpiłam orzeszkami, super pyszne
Fajny pomysł
omnomnom
i kuchenniak od Lotara !
Tak:-)
Czy ekspandowany amarantus bedzie równie dobry? :) Akurat mam na podorędziu :)
Tak:-)
Wygląda smakowicie. Ciekawy pomysł.
Czy orientujesz sie jak nazywa sie ekspandowane proso czy amarantus po angielsku?
expanded millet, expanded amaranth
Cudowny pomysł, takie przekąski potrzebuję, zwłaszcza do kawy <3
:-)
Czy można kuwerturę zastąpić zwykłą czekoladą?
Tak
Jeszcze dzisiaj zrobie. Mam ekspandowany ryż brązowy i amarantus. zrobie dwa inne, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Nie wychodzi mi połączenie wszystkich składników w jednolitą masę :P szczególnie miodu w oleju – mieszam ręcznie, czy tylko mikserem taka masa wychodzi?
Nie używałem tu miksera. Może to kwestia jakości składników?
Kasza jaglana i gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.