• dowolna ilość rzodkiewek (tu: 2 duże pęczki)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta nasion fenkułu
  • oliwa extra vergine
  • ocet z sherry (może być też balsamiczny lub z czerwonego wina)

Pieczone rzodkiewki – hit wiosennego sezonu.

Pieczone rzodkiewki

Sprawdź też: KISZONE RZODKIEWKI

Pieczone warzywa w najprostszym wydaniu, z dodatkiem podstawowych przypraw czy ziół to świetna propozycja do wykorzystania jako samodzielna przekąska albo dodatek do najróżniejszego rodzaju potraw. Bardzo często z tej opcji korzystam. Przez okrągły rok.

Najczęściej, prócz najpopularniejszych chyba ziemniaków, królują w tej kategorii buraki i inne korzenie (pasternak, burakmarchew, pietruszka, topinambur, seler). Równie dobrze zapiekają się także szalotki czy fenkuł. Oraz właśnie rzodkiewki! Upieczone były tak pyszne, że większość zniknęła tuż po zdjęciach, zanim wypełniona rzodkiewkami brytfanka zdążyła trafić na stół 🙂

Rzodkiewki L_09

Rzodkiewki L_08

Jedzone zwykle na surowo jako dodatek do sałatek, twarogu ze szczypiorkiem, kanapek, czy do dekoracji potraw piękne i dorodne rzodkiewki pod wpływem pieczenia przechodzą totalną metamorfozę. Wyraźnie zmieniają strukturę i smak – stają się niezwykle soczyste, miękkie i dosłownie słodkie (słodycz dodatkowo podkreśla dodatek octu z sherry). A te, które piekły się przecięciem do dołu, stykając się ze spodem naczynia, wyglądają jakby dusiły się w syropie:

Rzodkiewki L_13

Trudno opisać absolutnie wyjątkowy smak tak przyrządzonych rzodkiewek, dlatego najlepiej po prostu ich spróbować.  Zdecydowanie warto! Wybierz możliwie najładniejsze i najsmaczniejsze rzodkiewki, a zapewniam, że nie pożałujesz (tu: odmiana Carmen – ZOBACZ – część sprzedawców pod Halą Mirowską podaje na etykietach nazwy odmian rzodkiewek, warto zwracać na to uwagę).

Pieczone rzodkiewki – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Rzodkiewki dokładnie opłucz i przekrój na pół. Będą ładniej wyglądać, jeśli pozostawisz korzonki i nieco zielonych pędów natki.
  3. Przełóż rzodkiewki do naczynia do zapiekania. Skrop oliwą i octem, dodaj przyprawy i wymieszaj (ZOBACZ).
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. W połowie czasu pieczenia przemieszaj rzodkiewki.
  5. Upieczone rzodkiewki smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj je tak często, jak to możliwe, a rodzina i przyjaciele będą Ci dozgonnie wdzięczni 🙂

Smacznego!

Pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki