• 15 zielonych szparagów
  • 200 g świeżego groszku
  • 4 pomarańcze sycylijskie (albo zwykłe)
  • 5 pomidorów malinowych
  • 5 żółtych pomidorów
  • 250 g dojrzałych pomidorków koktajlowych (z gałązką)
  • 1/2 cytryny
  • garść listków mięty
  • oliwa extra vergine

Sałatka ze szparagów, pomidorów, pomarańczy i świeżego groszku.

Prosta i szybka sałatka ze świeżych sezonowych składników. Poszukaj na targu świeżego groszku (ZOBACZ), który doda całości jedynej swoim rodzaju i niepodrabialnej słodyczy. Jeśli go nie znajdziesz, możesz dodać mrożony albo po prostu z niego zrezygnować i użyć innego składnika (dobrze sprawdzi się np. rzodkiewka albo bób).

Na targach i w dobrze zaopatrzonych delikatesach wciąż można kupić przepyszne, słodkie, soczyste i po prostu piękne pomarańcze sycylijskie (ZOBACZ, w razie potrzeby użyj zwykłych). Dodałem pomarańcze, ponieważ świetnie komponują się z pomidorami, a do tego ich soczysty słodki miąższ świetnie współgra z groszkiem i szparagami. Kolorowe pomidory możesz zastąpić malinówkami.

Proporcje składników mogą być różne, np. w zależności od wielkości pomidorów czy pomarańczy. Nie ma to jednak większego znaczenia – dodając składniki po kolei możesz kontrolować ich ilość.

Szparagi z pomaranczami L_07

Szparagi z pomaranczami L_01

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi w płaskim naczyniu (3 minuty).
  2. Wyjmij szparagi z garnka i przełóż je do miski z zimną wodą (najlepiej z lodem), a do tego samego garnka wrzuć wyłuskany wcześniej groszek i blanszuj przez minutę. Przełóż do miski ze szparagami.
  3. Do salaterki lub na półmisek dodaj pokrojone pomidory oraz okrojone ze skórki i białej błony pomarańcze podzielone na mniejsze kawałki. Dodaj wystudzony groszek oraz szparagi pokrojone na 3-4 części.
  4. Dodaj porwaną lub grubo posiekaną miętę, wlej sok z cytryny, oliwę i wymieszaj. Jeśli potrzebujesz, dopraw sałatkę solą lub pieprzem.

Szparagi z pomaranczami L_10

Szparagi z pomaranczami L_05

Szparagi z pomaranczami L_06