- 15 zielonych szparagów
- 200 g świeżego groszku
- 4 pomarańcze sycylijskie (albo zwykłe)
- 5 pomidorów malinowych
- 5 żółtych pomidorów
- 250 g dojrzałych pomidorków koktajlowych (z gałązką)
- 1/2 cytryny
- garść listków mięty
- oliwa extra vergine
Sałatka ze szparagów, pomidorów, pomarańczy i świeżego groszku.
Prosta i szybka sałatka ze świeżych sezonowych składników. Poszukaj na targu świeżego groszku (ZOBACZ), który doda całości jedynej swoim rodzaju i niepodrabialnej słodyczy. Jeśli go nie znajdziesz, możesz dodać mrożony albo po prostu z niego zrezygnować i użyć innego składnika (dobrze sprawdzi się np. rzodkiewka albo bób).
Na targach i w dobrze zaopatrzonych delikatesach wciąż można kupić przepyszne, słodkie, soczyste i po prostu piękne pomarańcze sycylijskie (ZOBACZ, w razie potrzeby użyj zwykłych). Dodałem pomarańcze, ponieważ świetnie komponują się z pomidorami, a do tego ich soczysty słodki miąższ świetnie współgra z groszkiem i szparagami. Kolorowe pomidory możesz zastąpić malinówkami.
Proporcje składników mogą być różne, np. w zależności od wielkości pomidorów czy pomarańczy. Nie ma to jednak większego znaczenia – dodając składniki po kolei możesz kontrolować ich ilość.
PRZEPIS:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi w płaskim naczyniu (3 minuty).
- Wyjmij szparagi z garnka i przełóż je do miski z zimną wodą (najlepiej z lodem), a do tego samego garnka wrzuć wyłuskany wcześniej groszek i blanszuj przez minutę. Przełóż do miski ze szparagami.
- Do salaterki lub na półmisek dodaj pokrojone pomidory oraz okrojone ze skórki i białej błony pomarańcze podzielone na mniejsze kawałki. Dodaj wystudzony groszek oraz szparagi pokrojone na 3-4 części.
- Dodaj porwaną lub grubo posiekaną miętę, wlej sok z cytryny, oliwę i wymieszaj. Jeśli potrzebujesz, dopraw sałatkę solą lub pieprzem.
Uwielbiam świeży groszek. Dlaczego sezon trwa tak krótko?
Nie wiem, ale nie akceptuję tego stanu rzeczy;-)
Gdzie można kupić w wawie zielony groszek?
Bywa pod Hala Mirowska