- NALEŚNIKI (ok. 5 sztuk):
- 2 jajka
- 8 łyżek bezglutenowej mąki owsianej (Provena)
- trochę wody gazowanej
- łyżka różowego pieprzu w kulkach
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- DODATKI (do 2 naleśników):
- 200-250 g koziego twarogu
- mały pęczek szczypiorku
- trochę dowolnej zieleniny (tu: musztardowiec i endywia)
- rzodkiewki
- oliwa extra vergine
Naleśniki owsiane z kozim twarogiem i szczypiorkiem bezglutenowe i bez mleka.
Głównym motywem są tu najprostsze świeże wiosenne smaki – twarożek z koziego mleka ze szczypiorkiem plus chrupka rzodkiewka.
Jeśli wolisz, możesz użyć surowej rzodkiewki, ale zapewniam, że świetnie sprawdzi się przepyszna rzodkiewka pieczona.
Do tego owsiane naleśniki podkręcone dodaniem do ciasta różowego pieprzu. I trochę dowolnej zieleniny – użyj takiej, jaką lubisz. Różowy pieprz jest raczej łagodny w smaku i pełni przede wszystkim funkcję dekoracyjną.
To bezpretensjonalne i nieskomplikowane danie, idealne zarówno na śniadanie, jak i na lunch albo kolację.
Kozi twaróg można kupić pod Halą Mirowską, jest w sprzedaży w co najmniej dwóch punktach z nabiałem (cena – ok. 50-55 zł za kilogram), smak – bezbłędny :)
Naleśniki owsiane z kozim twarogiem i szczypiorkiem bezglutenowe i bez mleka – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto na naleśniki: wymieszaj jajka, mąkę i tyle wody, by uzyskać gładkie, naleśnikowe płynne ciasto. Dodaj różowy pieprz, dopraw solą i pieprzem.
- Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj trochę wody i oliwy (lub ewentualnie jogurtu), by łatwiej się rozmieszał (nie szkodzi, jeśli zostanie trochę grudek). Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.
- Przełóż różne rodzaje zieleniny do miski, wlej trochę oliwy i wymieszaj.
- Usmaż naleśniki na bardzo gorącej, natłuszczonej patelni.
- Naleśniki podaj z twarogiem, zieleniną i doskonałymi w swej prostocie pieczonymi rzodkiewkami. Przed podaniem skrop oliwą.
Uwielbiam twaróg ze szczypiorkiem, to dla mnie kwintesencja wiosny i jednocześnie smak dzieciństwa :D Jutro zrobię sobie takie śniadanie, zaskoczony?;)
:))))))
Wcale :D
Mąka owsiana jest bezglutenowa?
Tak, używam tylko mąk bezglutenowych, więcej informacji znajdziesz tutaj: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/co-jesc-co-kupic-jak-wybrac-dobry-produkt/
Piękne danie i piękny talerz. Zdradzisz, gdzie kupiony?
Mega! Z twarogiem ze strzałkowa rewelacja!