• dowolna zielenina (tu: rukola, roszponka i jadalna chryzantema)
  • ok. 15 zielonych szparagów
  • kilka truskawek
  • garść orzechów włoskich
  • kawałek norweskiego sera Brun Undredal
  • tonka
  • oliwa extra vergine

Sałatka ze szparagów, truskawek i norweskiego sera.

Szparagi (szczególnie zielone) i świeże owoce to bardzo smaczne połączenie, które świetnie sprawdza się między innymi w sałatkach, np. w wersji z truskawkami lub pomarańczami.

Jako podstawy sałatki możesz użyć dowolnych zielonych liści, np. roszponki, rukoli lub jadalnej chryzantemy (to tegoroczna nowość w gospodarstwie Majlertów).

Dodatkiem do sałatki jest Brun Undredal – tradycyjny norweski ser wytwarzany z mleka koziego. Ma charakterystyczną barwę (wygląda trochę jak hiszpańska galaretka z pigwy) i smakuje jak… solony karmel. Jest wyrazisty i słodkawy. Szczególne właściwości – w postaci nietuzinkowego smaku i koloru – ser zyskuje dzięki dodaniu do mleka karmelizowanej serwatki. Brun smakuje doskonale – jeśli nadarzy się okazja, polecam spróbować.

Norweski ser możesz zastąpić innym, np. którymś z holenderskich, dobrej jakości żółtym serem, parmezanem, pecorino, mozzarellą lub fetą.

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Ugotuj szparagi (ok. 3 minuty) i przełóż do miski z wodą i lodem (albo przynajmniej z samą zimną wodą).
  2. Przełóż umytą i wysuszoną zieleninę do miski. Wlej trochę oliwy i wymieszaj.
  3. Wyłóż zieleninę na talerze. Dodaj szparagi pokrojone na 3-4 kawałki oraz truskawki pokrojone w plasterki.
  4. Skrój cienko ser. Skrop sałatkę oliwą i oprósz tonką albo świeżo zmielonym pieprzem.

Sprawdź inne przepisy:
– z norweskim serem
– ze szparagami
– z truskawkami

CZYTAJ TEŻ: Przyprawy, które warto znać