- 1 burrata di bufala (200 g) albo dwie mniejsze (po 100 g)
- 5 kwiatów cukinii
- 500 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
- 4 małe szalotki
- garść listków mięty
- dwie duże garście bazylii
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny
- pieprz, sól
Burrata di bufala z pomidorami i kwiatami cukinii.
Wspaniała kremowa burrata di bufala to jeden z moich ulubionych włoskich gatunków sera. Często porównywana do mozzarelli di bufala smakuje jednak inaczej, a przede wszystkim wewnątrz ma zupełnie inną konsystencję, którą skrywa skórka podobna do tej w mozzarelli.
Ten przepyszny ser nie wymaga wielu dodatków, dlatego prosta, włoska w charakterze sałatka ze słodkich pomidorków koktajlowych, szalotek, kwiatów cukinii i ziół sprawdzi się doskonale.
Jeśli nie masz dostępu do kwiatów cukinii po prostu z nich zrezygnuj. Możesz wtedy użyć więcej ziół – zostaw na przykład trochę najładniejszych małych listków bazylii i dodaj je do sałatki.
Burratę z sałatką podaj z kieliszkiem vinho verde, muscadet albo innego lekkiego białego lub różowego wytrawnego / półwytrawnego wina.
Sprawdź też inne przepisy z BURRATA DI BUFALA
PRZEPIS:
- Listki bazylii utrzyj w moździerzu wraz ze szczyptą soli. Następnie wlej oliwę i rozcieraj, aż uzyskasz sos przypominający gęste pesto.
- Przetrzyj sos przez sito. W ten sposób uzyskasz dressing o intensywnym bazyliowym smaku. Możesz również użyć do tego celu miksera ręcznego lub blendera. Dodaj do dressingu jeszcze trochę oliwy, chlust octu balsamicznego, pieprz i wymieszaj.
- Pomidorki przekrój na połówki i przełóż do miski. Dodaj szalotki posiekane w talarki oraz listki mięty.
- Odetnij cukinki od kwiatów cukinii oraz ich dolną część wraz z słupkiem. Opłucz kwiaty i osusz, a następnie porwij na mniejsze części i dodaj do sałatki. Wlej sos i wymieszaj.
- Sałatkę z pomidorów i kwiatów wyłóż na duży talerz lub półmisek i ułóż burratę. Rozerwij ją, a całość skrop oliwą extra vergine i – opcjonalnie – posyp gruboziarnistą solą.
Niezwykle apetycznie wyglądają te małe naoliwione pomidorki. A ser w środku trochę jak… serek wiejski :)
Wnętrze burraty faktycznie trochę przypomina wiejski twarożek:-)
Nie przepadam za pomidorkami koktajlowymi, ale to wygląda tak pięknie, że zjadłabym cały talerz :)
Dzięki!:-) Teraz pomidorki są bardzo słodkie i soczyste, warto się z nimi przeprosić
Ile kosztuje burrata i gdzie to można kupić?
Zwykle między 14 a 20 zł za kulę – występuje przeważnie w 2 wariantach, 100 g lub 200 g.