• ok. 150 g koziego twarogu
  • kilka dużych truskawek
  • 5-6 suszonych fig
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki miodu (tu: tymiankowy)

Mus truskawkowy z kozim twarogiem, czarnymi figami i orzechami.

Do przygotowania na urlopie tego prostego deseru skłoniła mnie chęć połączenia lokalnych portugalskich składników – naprawdę smacznych dużych i soczystych truskawek oraz przepysznego twarogu prosto z targu. Zdecydowałem się na twaróg z koziego mleka, do którego od zawsze mamy słabość, ale równie dobrze sprawdzi się owczy lub – jeśli wolisz – krowi.

W kuchni w Tavirze nie dysponowałem blenderem, dlatego truskawki rozgniotłem bardzo rustykalnie – czyli po prostu widelcem. Uzyskany w ten sposób mus nie jest oczywiście gładki, ale ma fajną konsystencję z wyczuwalnymi cząstkami owoców, która bardzo mi odpowiada. Deser uzupełniają inne lokalne specjały – figi, miód tymiankowy i orzechy włoskie.

Figi sprzedawane na targu na wagę wyróżniają się przede wszystkim kolorem – są bardzo ciemne, wręcz czarne, a do tego niezwykle słodkie. Oczywiście możesz użyć innych dobrych fig (niesiarkowanych!).

Miód to kolejna specjalność Algarve. Babuleńka, krzątająca się przy pełnym najróżniejszych miodów straganie, przekonała nas szybko do zakupu jednego z lokalnych miodów z pasiek w okolicach Taviry. Najpopularniejszy jest tu chyba miód z kwiatów pomarańczy, ale to miód tymiankowy uchodzi za rarytas (co przejawia się także w cenie). Jest wyrazisty i fajnie ostry w smaku, mocno ziołowy. Okazał się tak dobry, że pierwszy kupiony słoik – w założeniu przeznaczony do zabrania do domu – zniknął w okamgnieniu. Miód jest gęsty, więc rozcieńczyłem go odrobiną vinho verde, ale jeśli użyjesz innego bardziej płynnego miodu, nie będzie to konieczne.

Wszystkie składniki użyte w tym deserze kupiliśmy na miejscowym targu.

Sprawdź też inne przepisy z serii: GOTOWANIE NA WAKACJACH

Truskawki orzechy figi L_10

Truskawki orzechy figi L_08

Truskawki orzechy figi L_04

PRZEPIS:

  1. Truskawki opłucz i usuń szypułki.
  2. W małej misce rozgnieć dokładnie widelcem kilka truskawek. Przełóż uzyskany mus do dwóch miseczek. Mus powinien przykryć dno, ale pamiętaj, że to nie jest zupa, więc nie powinno być go zbyt dużo.
  3. Dodaj kawałek sera, posiekane figi oraz grubo posiekane orzechy.
  4. Na koniec hojnie skrop miodem.

Ser pleśniowy zapiekany z morelami pod orzechową posypką z tonką
Przystawka z jeżyn, malin, rukwi wodnej i parmezanu
Camembert zapiekany z figami i gruszkami
Ser zapiekany z duszonymi truskawkami i rabarbarem
Camembert z pieca z gruszką, tymiankiem i orzechami
Grillowany brie z sosem figowym i sałatką

Ser zapiekany z zielonymi szparagami, pomidorami i tymiankiem

Ser na sałacie z sosem figowym
Pont l’Evêque zapiekany z czereśniami i truskawkami
Burrata di bufala z kwiatami cukinii

Burrata di bufala z pieczonymi burakami
Burrata di bufala z owocami

Truskawki orzechy figi L_01

Truskawki orzechy figi L_03