• 4 jajka (zerówki)
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • trochę mleka
  • 6-8 łyżek czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • nierafinowany olej kokosowy (lub masło) do smażenia

Kaiserschmarrn z porzeczkami.

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słynny austriacki deser, który od czasu do czasu przyrządzam na weekendowe śniadanie.

Możesz użyć tu dowolnej mąki – ja mąkę pszenną zastępuję dowolną mąką bezglutenową. Dobrze sprawdza się na przykład neutralna w smaku mąka ryżowa, teff albo owsiana (certyfikowana jako glutenfree).

Taki omlet ma wiele zalet. Po pierwsze, możesz dodać do niego to, na co tylko masz ochotę – świeże, mrożone lub suszone owoce, startą czekoladę, wiórki kokosowe, przyprawy korzenne lub wanilię. Dzięki temu za każdym razem będzie smakować inaczej. Po drugie, nie musisz zawracać sobie głowy przewracaniem omletu w całości na drugą stronę, ponieważ podaje się go w postaci nieregularnych kawałków. Podczas smażenia patelnia przez chwilę wygląda jak pobojowisko, ale wystarczy chwila, by wszystkie kawałki pięknie się ścięły.

Gotowy omlet jest apetycznie zrumieniony, a w środku puszysty i delikatny.

Sprawdź też inne przepisy na OMLET CESARSKI.

Kaiserschmarrn L_07

Kaiserschmarrn L_08

PRZEPIS:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka wymieszaj z mąką i niewielką ilością mleka, tak by powstało gładkie ciasto o konsystencji gęstszej od naleśnikowego. Zetrzyj do niego trochę gałki muszkatołowej i dodaj około trzech łyżek porzeczek. Owoców nie powinno być zbyt dużo. Całość delikatnie wymieszaj.
  3. Resztę porzeczek zmiksuj w ręcznym blenderze z miodem, by uzyskać sos. Spróbuj i jeśli uznasz, że sos jest zbyt kwaśny, dodaj więcej miodu. Przetrzyj sos przez sito – w ten sposób pozbędziesz się skórek i pestek.
  4. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i całość delikatnie wymieszaj.
  5. Smaż omlet na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, aż spód się zrumieni, a krawędzie omletu ładnie się zetną.
  6. Podziel omlet łopatką na mniejsze kawałki, przewróć je na drugą stronę i posyp cukrem, który skarmelizuje się podczas smażenia. Nie przejmuj się bałaganem na patelni. Smaż, przewracając kawałki omletu, aż się zetną. Kawałki gotowego omletu powinny być ładnie zrumienione z wierzchu, a w środku delikatne i puszyste.
  7. Omlet podaj z sosem porzeczkowym.

Kaiserschmarrn L_09

Kaiserschmarrn L_06