- 3 małe żółte cukinie
- 1 kapusta pak choi
- 300 g bobu (waga po obraniu ze skórki)
- 4-5 małych szalotek
- bezglutenowy sos sojowy
- 1/2 limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- pieprz
Stir-fry z bobu, cukinii i pak choi.
Stir frying to chińska technika kulinarna, która polega na tym, że składniki potrawy krótko smaży się w woku na mocno rozgrzanym tłuszczu, jednocześnie nieustannie je mieszając.
Stir fry to świetny sposób przyrządzania warzyw, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy świeże warzywa są w zasięgu ręki, pozwala bowiem zachować ich chrupkość i jędrność.
Tak jak w tym przypadku, gdzie bób powinien tylko się podgrzać, a cukinia i pak choi jedynie nieco zmięknąć (co następuje bardzo szybko). Całość uzupełnia słodki smak karmelizowanych szalotek oraz słony sos sojowy i kwaśny sok z limonki. Proste, szybkie i pyszne, polecam!
Czytaj też: JAK GOTOWAĆ BÓB
Stir-fry z bobu, cukinii i pak choi – PRZEPIS:
- Ugotuj bób we wrzątku (około 3-4 minuty), odcedź, przelej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i schłodzić go przed obieraniem, po czym obierz ze skórki.
- Posiekaj cukinie w cienkie plasterki. Posiekaj grubo pak choi, a szalotki pokrój wzdłuż na ćwiartki.
- Do woka wrzuć gorczycę i porządnie go rozgrzej. Gdy przyprawy zaczną strzelać i wydzielać intensywny aromat, wlej olej i wrzuć szalotki. Smaż przez chwilę, mieszając, aż zaczną się karmelizować, a następnie dodaj cukinię, chilli, kolendrę i pieprz.
- Smaż minutę – mieszając – po czym dodaj pak choi i bób. Smaż krótko, mieszając, a gdy kapusta zmięknie, wlej sos sojowy i jeszcze przez chwilę podsmaż.
- Zdejmij wok z ognia, wlej sok z limonki, spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
mmm….. pycha