• 1 butternut (dynia piżmowa)
  • 2 cukinie
  • 3 szalotki
  • pęczek młodej botwinki
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 0,5 kg włoskiej białej kiełbasy
  • ostra papryka
  • suszona wędzona papryka
  • ziołowa mieszanka organicznych przypraw Hambleden (lub np. zioła prowansalskie, tymianek, czy majeranek)
  • pieprz, sól

Mnóstwo warzyw, trochę mięsa, nieśpieszne przygotowywanie czyli pyszny gulasz w stylu slow food.

Uwielbiam tego typu dania. Taki gulasz od gęstej, treściwej zupy różni w zasadzie tylko mniejsza ilość płynu. Przygotowując go nie lubię się spieszyć, poświęcam więc wszystkim składnikom odpowiednio dużo uwagi. Z tego względu, jeśli mam czas, grupuję poszczególne składniki i podsmażam je osobno, dzięki czemu mam pewność, że wszystkie warzywa będą idealnie miękkie, ale nie rozgotowane.

Żeby „utreściwić” potrawę, dodałem włoską surową kiełbasę. W smaku i konsystencji najbliżej jej do naszej surowej białej kiełbasy, choć nie smakuje tak samo. Włoska surowa kiełbasa pod względem grubości może przypominać polską wersję białej kiełbasy, ale może być również od niej cieńsza, a zarazem bardzo dłuuuga, niepodzielona na mniejsze części (kiełbaski). Użyłem tu właśnie takiej niepodzielonej. Mięso jest tak zwarte, że wystarczy po prostu porwać je palcami na małe kawałki. Jeśli nie będziesz mógł jej zdobyć, dodaj białej kiełbasy albo na przykład dobrej jakości boczku. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, po prostu zrezygnuj z mięsa. To warzywa pełnią tu główną rolę.

Gulaszem przygotowanym według podanych proporcji spokojnie naje się 6 osób. Jeśli gulasz zostanie na drugi dzień, będzie równie dobry, a może nawet lepszy.

Gulasz z dyni L_03

1. Usuń skórę z kiełbaski i porwij ją na mniejsze kawałki.

2. Przekrój dynię wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój dynię na kawałki.

3. Przekrój cukinię wzdłuż na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki.

4. Pokrój paprykę, botwinkę wraz z liśćmi (liście pokrój bardzo grubo), posiekaj czosnek i cebulę.

5. Na patelni podsmaż kiełbasę do momentu, aż lekko się zrumieni. Przełóż ją do garnka, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz.

6. Podsmaż na nim cebulę i czosnek aż zmiękną, a szalotki nabiorą słodyczy, i przełóż do garnka.

7. Wrzuć na patelnię dynię, wymieszaj i podsmaż pod przykryciem, aż stanie się prawie miękka (ok. 10-15 minut).

8. Przełóż dynię do garnka i podsmaż paprykę oraz botwinkę (bez liści), przez ok. 5 minut. Przełóż do garnka.

9. Do garnka dodaj cukinię, pomidory z puszki, liście botwinki, przyprawy i wlej tylko tyle wody, by przykryć całość.

10. Gotuj gulasz na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, w tym czasie cukinia idealnie zmięknie. Spróbuj i ewentualnie dopraw.

Smacznego!

Gulasz z dyni L_04

Gulasz z dyni L_01

Gulasz z dyni L_06

Gulasz z dyni L_08