- 3 łyżki wytrawnej nutelli (link do przepisu w treści wpisu)
- ok. 250-300 g czarnych oliwek bez pestek
- nieco Tabasco Habanero (ilość wg uznania)
- trochę oliwy extra vergine
Nietuzinkowe połączenie smaków w tapenade z czarnych oliwek i wytrawnej czekolady z dodatkiem pikantnego tabasco.
Ten przepis to kolejny pomysł na kreatywne wykorzystanie DOMOWEJ NUTELLI.
Dzięki dodatkowi czekolady pasta nabiera bardziej kremowej i jedwabistej konsystencji, a tabasco dodaje całości nowego, zaskakującego wyrazu. Świetna rzecz, warto spróbować!
1. W robocie kuchennym zmiksuj czarne oliwki, nutellę, nieco oliwy oraz tabasco. Miksuj – w razie potrzeby dolewając więcej oliwy – do momentu, aż pasta nabierze właściwej konsystencji (nie musi być idealnie gładka).
2. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej tabasco – tak, żeby smak pasty Ci odpowiadał.
3. Pastę można podać jako samodzielną przystawkę albo jako dodatek do kanapek, placków, naleśników, etc.
Smacznego!
jestem niesamowicie zaintrygowana! nigdy nie jadłam czegoś takiego.
Ciekawe, do sprawdzenia. Chyba ze wcześniej zjem cała nutelle, hahaha ;-)
Hmm… oryginalnie. Coś czuję, że sprawdzę to połączenie, bardzo lubię tabasco
Lubię takie nietuzinkowe pasty, fajna sprawa
Wow, super połączenie