Sałatka figowa z brzoskwinią i prosciutto.
Lekko kwaskowate polskie brzoskwinie dojrzewają naturalnie w naszym kraju dopiero na przełomie sierpnia i września, a sezon na słodkie figi niechybnie zwiastuje jesień, dlatego warto łączyć je nie tylko w deserach, ale też w sałatkach.
Lubię musztardowiec za jego pikantny smak, ale nie ma przeszkód, by zastąpić go dowolnymi innymi liśćmi, na przykład rukolą albo łagodniejszą roszponką. Prosciutto i figi uważam za połączenie doskonałe. Za każdym razem, kiedy w sezonie na figi jesteśmy na Półwyspie Apenińskim, tych owoców pochłaniamy tam najwięcej. W Polsce o smaczne figi wciąż niestety jest dość trudno, ale… dla chcącego nic trudnego. Od sierpnia do października warto rozejrzeć się za owocami dobrej jakości. Dobrze skomponowana sałatka może być pysznym, pełnym smaku samodzielnym posiłkiem 🙂
Sprawdź też inne przepisy z figami.
Sałatka figowa z brzoskwinią i prosciutto – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 garście liści musztardowca (rukola lub roszponka też będą OK)
- 1-2 duże dojrzałe żółte brzoskwinie
- 5 fig
- kilka plasterków Prosciutto/Serrano/Jamon de Cebo lub innej dobrej szynki długo dojrzewającej
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- łyżeczka czerwonego pieprzu
Sałatka figowa z brzoskwinią i prosciutto – PRZEPIS:
- Przepłukane i osuszone liście musztardowca rozłóż na dużym talerzu (liście suszę na papierowym ręczniku, nie w suszarce do sałaty, która zieleninę o drobniejszych liściach poniewiera zbyt mocno),
- Dodaj plasterki prosciutto, żółte brzoskwinie pokrojone w plasterki oraz cząstki fig.
- Całość skrop oliwą i oprósz czerwonym pieprzem roztartym w dłoniach.