Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze.

Przyrządziłem w domu mięso po raz pierwszy od 7 lat i nie żałuję 🙂 Ostatnim takim przepisem były klopsiki z indyka (rok 2018), a dziś przypomniałem sobie, jak dobrze smakuje wolno gotowana wysokiej jakości dziczyzna. Skoki zająca gotowały się w multicookerze Wartmann przez 8 godzin – w czerwonym winie z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw. Gotowe mięso ma zachwycająco delikatną strukturę, dosłownie rozpływa się w ustach. Bogaty smak zająca to efekt naturalnej diety zwierząt żyjących na wolności. W razie potrzeby, zająca możesz zastąpić królikiem, którego wolno gotowane mięso również jest ultra delikatne.

Z podanych składników przygotujesz potrawkę dla 4 osób, a jeżeli podasz ją na przykład z dodatkiem puree z ziemniaków / groszku / dyni / ciecierzycy albo z ryżem czy makaronem, ilość porcji możesz zwiększyć do 6-8.

O zaletach i możliwościach multicookera Wartmann przeczytasz więcej w tym wpisie.

W RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na multicooker Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Dla mnie, wielkim plusem korzystania z trybu wolnego gotowania do przygotowania obiadu w multicookerze jest również to, że:

  1. Umieszczasz w garnku składniki, włączasz kilkugodzinne gotowanie i zapominasz o tym na kilka godzin, które możesz poświęcić na dowolne inne zajęcia z dala od kuchni – pracę, relaks, ogród, sprzątanie i tak dalej,
  2. Multicooker w trybie SLOW COOK pracuje tak cichutko, że absolutnie nic nie słychać. Airfryer czy dehydrator szumią, blendery – nawet te relatywnie ciche – trochę jednak hałasują, a multicooker zaprogramowany na wolne gotowanie siedzi cicho jak przysłowiowa mysz pod miotłą.

Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze

Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze

Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 skoki zająca (waga około 800 g)
  • 3 marchewki
  • seler
  • 3 pietruszki
  • 2 czerwone cebule
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 listków laurowych
  • 6 owoców długiego pieprzu (albo łyżeczka zwykłego czarnego pieprzu)
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • kopiasta łyżeczka suszonego rozmarynu (rozgniecionego w moździerzu)
  • łyżeczka owoców jałowca
  • sól
  • olej do smażenia

Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze – PRZEPIS:

  1. Obrane ze skórki warzywa pokrój w spore kawałki. Cebule pokrój w spore cząstki.
  2. Do żeliwnego garnka multicookera wlej olej i wybierz funkcję SAUTE. Gdy garnek się rozgrzeje, wrzuć do niego warzywa. Smaż 10 minut, w tym czasie raz przemieszaj warzywa.
  3. Do podsmażonych warzyw dodaj skoki zająca, liście laurowe i przyprawy. Wlej wino i dodatkowo tyle wody, by przykryć mięso.
  4. Wybierz funkcję SLOW COOK HIGH i ustaw czas na 7-8 godzin. Podczas gotowania zaglądaj do garnka co pewien czas (2 x wystarczy) i sprawdzaj poziom płynu. Po upływie zadanego czasu gotowania mięso jest idealnie miękkie i z łatwością odchodzi od kości.
  5. Gdy zając się ugotuje, odstaw całość do przestudzenia, po czym używając silikonowych rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością oddziel mięso od kości, delikatnie rozdzielając je na mniejsze kawałki. Mięso przekładaj do innego naczynia, po czym dodaj warzywa rozgniecione w dłoniach na mniejsze kawałki. Kości, liście laurowe i przyprawy w całości wyrzuć. Płyn przelej do naczynia z mięsem i warzywami.
  6. Potrawkę możesz podgrzać i podać od razu albo wstawić do lodówki i zjeść następnego dnia.

Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze

Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze

Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze

Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze

Potrawka z zająca wolno gotowanego w multicookerze