Michirones – świetny patent na suszony bób.

Michirones to mięsny klasyk, typowy dla kuchni Murcji i południowo-wschodniej Hiszpanii. Najkrócej rzecz ujmując, michirones oznacza gulasz gotowany na bazie suszonego bobu, chorizo, boczku i kości z szynki, tradycyjnie przyrządzany głównie zimą i podawany w barach na gorąco – jako tapa.

Czy ugotowałbym michirones, gdyby nie przywieziony z Walencji suszony bób? Pewnie nie, a tak przyrządzając jedno danie upakowałem w nim więcej mięsa niż we wszystkich potrawach razem wziętych, gotowanych przez cały rok. Czy było warto? Owszem, ponieważ całość smakuje zadziwiająco dobrze. To potrawa stworzona na zimę, która najbardziej kojarzy się chyba z tzw. fasolką po bretońsku, o której w Bretanii nikt nigdy nie słyszał 😉

Długo gotowany suszony bób ma miękką skórkę i smaczny miąższ. W razie potrzeby zastąp go suchą fasolą, dobrze sprawdzi się choćby Piękny Jaś, który należy potraktować tak samo jak habas secas, czyli najpierw namoczyć, a później długo gotować.

Klasyczne receptury przewidują gotowanie michirones z kością z szynki, ale skoro jesteśmy daleko od Murcji nie ma powodu aż tak kurczowo trzymać się tradycji. Zamiast Jamón Ibérico użyłem Prosciutto di Parma, cienko skrojonego przy zakupie, które dodałem do gulaszu porwane na kawałki. Jeżeli dodajesz do michirones sezonowaną hiszpańską szynkę, najlepiej pokrój ją w kostkę (taką, jak szynka w formie tapas sprzedawanych na hiszpańskich targach). Pimenton, czyli wędzona mielona papryka nadaje całości mocnego, intensywnego koloru, a długie gotowanie wydobywa ze składników skoncentrowany, esencjonalny smak. Michirones odstawione po ugotowaniu na kilka godzin (albo na całą noc) smakuje jeszcze lepiej.

Michirones

Michirones

Michirones – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 250 g suszonego bobu
  • 200 g chorizo dobrej jakości (bezglutenowe, bez dodatku mąki), pokrojone w plasterki
  • 100 g pancetty pokrojonej w kostkę (lub zwykłego boczku)
  • 10 plasterków Jamón Ibérico lub Prosciutto, porwanej w palcach na mniejsze kawałki
  • 2 kopiaste łyżeczki łagodnego pimentonu (pimenton dulce)
  • pół łyżeczki ostrego pimentonu (pimenton picante)
  • ok. 6 ząbków (pół główki) czarnego czosnku
  • 4 listki laurowe
  • sól, roztarta w moździerzu
  • pieprz, roztarty w moździerzu
  • ok. 1,5 litra wody (albo ok. 1,2 litra  + 2 kieliszki wytrawnego czerwonego wina)

Michirones – PRZEPIS:

  1. Bób zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 24 godziny do namoczenia. W trakcie namaczania przynajmniej raz warto zmienić wodę.
  2. Odcedzony i przelany bieżącą wodą bób przełóż do garnka. Dodaj pokrojone chorizo i pancettę oraz listki laurowe. Wlej wodę (albo wodę i wino), zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień, dodaj obydwa rodzaje pimentonu oraz drobno posiekany i roztarty płaską stroną noża czarny czosnek.
  4. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin lub nieco dłużej. Gotowy suszony bób powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Po około godzinie gotowania dodaj szynkę. 
  5. Pod koniec gotowania spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Michirones

Michirones