Gofry z masła orzechowego.

Podrzucony przez Kasię na fejsbuku pomysł na pyszne gofry z masła orzechowego (bez mąki) to świetna opcja śniadaniowa – szczególnie dla tych, którzy szukają łatwego i szybkiego do przygotowania w domu bezglutenowego zamiennika dla tradycyjnego pieczywa. Gofry są bardzo chlebowe i puszyste, a persymona w aromatycznym sosie z cytrusów pasuje do nich doskonale.

Tym razem, celowo nie dodaję do owoców przypraw, a jeżeli masz ochotę na persymonę w wydaniu korzennym, skorzystaj z tego przepisu. Pamiętaj, by nie trzymać persymony na patelni zbyt długo – powinna zachować kształt, a nie przeobrazić się w dżem. Wystarczy tylko wymieszać ją z gorącym sosem. W ten sam sposób możesz przyrządzić m.in. okrojone ze skórki i albedo pomarańcze, gruszki czy jabłka.

Sprawdź też inne przepisy na gofry.

Gofry z masła orzechowego

Gofry z masła orzechowego

Gofry z masła orzechowego

Gofry z masła orzechowego – SKŁADNIKI na 3 gofry:

Ciasto na gofry

  • 3 jajka (zerówki, wolny chów)
  • 100 g masła orzechowego (u mnie: z orzechów laskowych)
  • 100 g ricotty (albo mascarpone lub innego podobnego sera)
  • skórka z jednej organicznej pomarańczy
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki

  • 2 duże, średnio dojrzałe persymony
  • pół łyżki ghee (lub masła klarowanego)
  • sok z jednej pomarańczy (po starciu skórki) oraz jednej bergamotki lub limonki
  • 2-4 łyżeczki miodu (u mnie: kasztanowy)
  • 100 ml Cointreau (likieru z gorzkich pomarańczy) lub innego podobnego alkoholu
  • pestki z połówki granatu
  • garść orzechów pekan (orzechy włoskie, laskowe lub nerkowce też będą OK)

Gofry z masła orzechowego – PRZEPIS:

  1. Składniki ciasta na gofry umieść w kielichu blendera Ronic Zyle Led II i zmiksuj.
  2. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Porcje ciasta wylewaj na kratki gofrownicy bezpośrednio z blendera i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia każdorazowo zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to 10 minut.
  3. W czasie, gdy pieką się gofry dodaj na patelnię masło, sok z pomarańczy i bergamotki (lub limonki), miód oraz Cointreau. Gotuj, aż sos zredukuje się i zagęści.
  4. Dodaj na patelnię persymonę pokrojoną w cienkie plasterki (do krojenia można użyć mandoliny) i wymieszaj owoce z sosem na patelni. Mieszaj ostrożnie, by nie uszkodzić plasterków.
  5. Na upieczone gofry wyłóż porcję persymony i polej sosem z patelni (w razie potrzeby zdejmij z patelni całą persymonę i zredukuj sos, by bardziej się zagęścił). Dodaj pestki granatu oraz pokruszone w palcach orzechy pekan.

Gofry z masła orzechowego

Gofry z masła orzechowego

Gofry z masła orzechowego

Gofry z masła orzechowego

Gofry z masła orzechowego

Gofry z masła orzechowego

Gofry z masła orzechowego