Gofry z masła orzechowego.
Podrzucony przez Kasię na fejsbuku pomysł na pyszne gofry z masła orzechowego (bez mąki) to świetna opcja śniadaniowa – szczególnie dla tych, którzy szukają łatwego i szybkiego do przygotowania w domu bezglutenowego zamiennika dla tradycyjnego pieczywa. Gofry są bardzo chlebowe i puszyste, a persymona w aromatycznym sosie z cytrusów pasuje do nich doskonale.
Tym razem, celowo nie dodaję do owoców przypraw, a jeżeli masz ochotę na persymonę w wydaniu korzennym, skorzystaj z tego przepisu. Pamiętaj, by nie trzymać persymony na patelni zbyt długo – powinna zachować kształt, a nie przeobrazić się w dżem. Wystarczy tylko wymieszać ją z gorącym sosem. W ten sam sposób możesz przyrządzić m.in. okrojone ze skórki i albedo pomarańcze, gruszki czy jabłka.
Sprawdź też inne przepisy na gofry.
Gofry z masła orzechowego – SKŁADNIKI na 3 gofry:
Ciasto na gofry
- 3 jajka (zerówki, wolny chów)
- 100 g masła orzechowego (u mnie: z orzechów laskowych)
- 100 g ricotty (albo mascarpone lub innego podobnego sera)
- skórka z jednej organicznej pomarańczy
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki
- 2 duże, średnio dojrzałe persymony
- pół łyżki ghee (lub masła klarowanego)
- sok z jednej pomarańczy (po starciu skórki) oraz jednej bergamotki lub limonki
- 2-4 łyżeczki miodu (u mnie: kasztanowy)
- 100 ml Cointreau (likieru z gorzkich pomarańczy) lub innego podobnego alkoholu
- pestki z połówki granatu
- garść orzechów pekan (orzechy włoskie, laskowe lub nerkowce też będą OK)
Gofry z masła orzechowego – PRZEPIS:
- Składniki ciasta na gofry umieść w kielichu blendera Ronic Zyle Led II i zmiksuj.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Porcje ciasta wylewaj na kratki gofrownicy bezpośrednio z blendera i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia każdorazowo zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to 10 minut.
- W czasie, gdy pieką się gofry dodaj na patelnię masło, sok z pomarańczy i bergamotki (lub limonki), miód oraz Cointreau. Gotuj, aż sos zredukuje się i zagęści.
- Dodaj na patelnię persymonę pokrojoną w cienkie plasterki (do krojenia można użyć mandoliny) i wymieszaj owoce z sosem na patelni. Mieszaj ostrożnie, by nie uszkodzić plasterków.
- Na upieczone gofry wyłóż porcję persymony i polej sosem z patelni (w razie potrzeby zdejmij z patelni całą persymonę i zredukuj sos, by bardziej się zagęścił). Dodaj pestki granatu oraz pokruszone w palcach orzechy pekan.
Gofry bez mąki – nie sądziłem, że to możliwe. Mega sprawa, pyszny plan na sylwestrowe śniadanie. Pora skończyć ten rok z przytupem
Co za pomysł! Po co komu normalne gofry z masłem orzechowym, jak można zrobić takie cudo… Genialne :D dałoby się znaleźć jakiś lżejszy zamiennik dla ricotty niż mascarpone? Może pełnotłusty jogurt grecki (przy tartach daje radę świetnie)?
Ricotta jest najlepsza, ale jogurt grecki też powinien dać radę. Podobnie, jak najzwyklejszy rodzimy twaróg, półtłusty lub tłusty.
Super to słyszeć! Do tart jogurt grecki nadaje się świetnie, z resztą sam pan chyba taki patent raz zastosował. Słowo daję, mieszkam widocznie w strasznej dziurze, ale nigdy w życiu nie widziałem ricotty w sprzedaży :D dzięki i pozdrawiam!
Tak, ciasto na jogurcie greckim wychodzi naprawdę nieźle. Ricotta nie jest najwyraźniej produktem pierwszej potrzeby;-)