Persymona z ricottą.
Wiele korzennych przypraw, takich jak przykładowo gałka muszkatołowa, ziele angielskie czy zwłaszcza królowa aromatu – tonka, należy do moich ulubionych, dlatego stosuję je w kuchni nieustannie i do bardzo wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Często przygotowuję też mieszankę przypraw, która doskonale pasuje do wypieków czy deserowych sosów. Na jej potrzeby rozgniatam w moździerzu m.in. goździki i ziele angielskie. Lubię dorzucić też tonkę, która jest na tyle miękka, że można ją zarówno zetrzeć na małej tarce, jak i rozetrzeć w moździerzu.
To prosty, a jednocześnie bardzo aromatyczny zimowy deser z persymony (kaki), której mocną słodycz równoważy naturalna kremowa ricotta. Jeżeli z jakichś przyczyn chcesz użyć innych owoców, zastąp persymonę jabłkami, gruszkami lub śliwkami.
Persymona z ricottą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 3 persymony
- 2 łyżki ghee / masła klarowanego
- 2-3 kopiaste łyżki gęstego miodu (tu: mniszkowy)
- 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej
- 1/2 ziarenka tonki, rozgniecionego w moździerzu
- 1 płaska łyżeczka goździków, rozgniecionych w moździerzu
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, rozgniecionego w moździerzu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki czarnego kardamonu, rozgniecionego w moździerzu
- ok. 100 ml Cointreau, czyli likieru z gorzkich pomarańczy (może być też Grand Marnier); jeśli chcesz pominąć alkohol, dodaj sok z pomarańczy
- garść pistacji niesolonych i nieprażonych, grubo posiekanych
- 250 g ricotty
Persymona z ricottą – PRZEPIS:
- Persymony obierz ze skóry i pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny, ale sprawdzi się również ostry nóż.
- Rozetrzyj w moździerzu mieszankę przypraw korzennych.
- Na patelnię dodaj ok. 2 łyżki ghee / masła klarowanego i ok. dwóch – trzech łyżek miodu. Gdy masło i miód roztopią się, dodaj przyprawy. Mieszankę przypraw dodawaj stopniowo, aż uznasz, że jest jej wystarczająca ilość. Nie musisz zużywać całej.
- Wlej ok. 100 ml Cointreau i zaczekaj, aż alkohol odparuje, a sos nieco zgęstnieje. Na patelnię dodaj persymonę i wymieszaj ostrożnie, by plasterki pokryły się korzennym sosem, ale w miarę możliwości pozostały w całości (ZOBACZ).
- Na talerz wyłóż kremową ricottę i rozprowadź po powierzchni. Na ricottę wyłóż plastry persymony w maślano-miodowym sosie. Całość polej sosem pozostałym na patelni oraz posyp posiekanymi pistacjami. Podawaj od razu.
Cudowny pomysł – prosty i szybki. Więcej takich!;)