Gofry z dyni (bezglutenowe).

To klasyczny przykład przepisu zero waste. Zostało Ci trochę upieczonej dyni (dowolnej odmiany) albo nawet puree dyniowego i zastanawiasz się, co z tym zrobić? Nic prostszego! Dodaj kilka składników, by powstało proste ciasto, i odpal gofrownicę.

Przepis na gofry z dyni tym różni się od przepisów na gofry z dynią, że dynia stanowi w nich główny składnik. Dzięki temu są znacznie lżejsze i zdrowsze od klasycznych gofrów z ciasta na bazie mąki. W gofrach z dyni mąki jest jak na lekarstwo (tylko 40 gramów), a dodanego cukru nie ma wcale.

Fajnym dodatkiem do gofrów z dyni jest sos malinowy. Nie dodałem do niego żadnego słodzidła, ponieważ bazę sosu stanowią wspaniałe, niesamowicie słodkie polskie maliny dojrzewające w sierpniowym słońcu, których w tym roku – przezornie – sporo zamroziłem. Takie owoce nie potrzebują niczego więcej. Jeżeli używasz mniej słodkich malin albo lubisz mocno słodkie smaki, do sosu możesz dodać trochę cukru, miodu albo syropu (daktylowego, z agawy, etc. – wedle uznania).

Maliny w razie potrzeby możesz zastąpić jeżynami, wiśniami, czereśniami, porzeczkami, jagodami lub innymi ulubionymi owocami. Nie doprawiam sosu owocowego, ponieważ same gofry są wystarczająco aromatyczne, ale jeżeli chcesz, możesz dodać do malin na przykład gałkę muszkatołową, szczyptę pieprzu, cynamon, kardamon lub tonkę.

Gofry z dyni

Gofry z dyni

Sprawdź też:

Gofry z dyni – SKŁADNIKI na 4 sztuki (2 porcje):

Na ciasto na gofry

  • 450 g upieczonej dyni piżmowej (butternut)
  • 40 g mąki ryżowej
  • 1 jajko (zerówka, wolny wybieg)
  • 2 łyżki oleju + odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy
  • 1 łyżka soku z czerwonej pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (tu: voatsiperifery), rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 ziarenka tonki, rozgniecionego w moździerzu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)
  • łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Na owocowy sos

  • 500 g malin (czerwonych lub białych)

Gofry z dyni – PRZEPIS:

  1. Upiecz dynię (30 minut w temperaturze 200 stopni, ja piekę dynię ze skórką, po czym obieram). Możesz skropić ją oliwą i przyprawić już na tym etapie, ale nie jest to konieczne. W razie czego zrobisz to później.
  2. Przygotuj ciasto na gofry: w robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Przełóż do miski.
  3. Włącz i rozgrzej gofrownicę.
  4. W razie potrzeby natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, a następnie wyłóż chochlę ciasta na środek każdej kratki płyty grzejnej.
  5. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz ok. 9-10 minut (czas pieczenia zależy od mocy Twojego sprzętu).
  6. Gotowe gofry przełóż na kratkę lub talerz, by nieco odpoczęły.
  7. Przygotuj sos malinowy. Owoce przełóż do głębokiej patelni i duś na średnim ogniu do momentu, aż puszczą sok i częściowo rozpadną się.
  8. Gofry podaj z sosem z malin.

Gofry z dyni

Gofry z dyni