Jak zrobić idealne gofry (bezglutenowe).

W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu. A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru).

Jak zrobić idealne gofry

Jak zrobić idealne gofry

Jak zrobić idealne gofry

Jak zrobić idealne gofry

Jak przy użyciu domowej gofrownicy o mocy grzałki ok. 800 – 1000 W upiec gofry, które będą chrupiące na zewnątrz i puszyste, miękkie w środku? Wbrew pozorom, wcale nie trzeba używać sprzętu, który – jak na wyścigach – wypali gofra w 2 minuty.

Kluczowe są dwa elementy, tj. składniki i proporcje, a dodatkowo:

  • W przypadku gofrów bezglutenowych najważniejsza jest mąka oraz ilość proszku do pieczenia, którego trzeba dodać więcej niż do gofrów z mąki pszennej,
  • Najłatwiej zrobić pyszne gofry z bezglutenowej mąki owsianej (np. Proveny, o której wielokrotnie tu wspominałem) albo kasztanowej,
  • Składniki na ciasto gofrowe powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko raczej chude niż tłuste. Jako że nie używam mleka pochodzenia zwierzęcego, do ciasta na gofry dodaję naturalne niesłodzone mleko ryżowe (jest lżejsze) lub mleko kokosowe rozcieńczone wodą,
  • Świetnie sprawdza się także woda gazowana, tak samo jak w naleśnikach i plackach,
  • Przepis, który podaję poniżej to wersja bazowa, dlatego nie ubijam w nim białek oddzielnie, ale generalnie warto to zrobić (z dodatkiem szczypty soli). Wkrótce opublikuję nieco bardziej skomplikowany przepis na gofry luksusowe, które dzięki pianie z białek są jeszcze bardziej puszyste,
  • Ciasto na gofry robimy tak, jak np. ciasto na chlebek bananowy. Składniki suche i mokre przygotowujemy oddzielnie, po czym krótko je mieszamy – tylko tyle, by się połączyły, ponieważ ciasto powinno pozostać grudkowate. Idealnie wymieszane i gładkie – wbrew dobrym intencjom – sprawi, że gofry będą gumowate,
  • Ciasto na gofry zawsze mieszamy ręcznie w misce, nigdy nie używamy miksera ani blendera,
  • Gotowe ciasto odstawiamy na kwadrans, by odpoczęło,
  • I ostatnia ważna rzecz – podczas pieczenia gofrów nie otwieramy gofrownicy, żeby sprawdzić, co słychać w środku 😉

Czas pieczenia zależy od używanego modelu gofrownicy. Mój sprzęt to szwajcarska gofrownica Breville, w której piekę gofry od 7 do 10 minut, w zależności od składu ciasta. Przykładowo, gofry z ciasta na mleku roślinnym pieką się w niej ok. 9 minut, a z dodatkiem soku z pomarańczy (zamiast mleka) niespełna 7 minut, ponieważ ciasto z sokiem karmelizuje się i spieka szybciej.

Gofrownica nagrzewa się szybko (w ok. 2 minuty), a gotowość do wypieku sygnalizuje kolorowa dioda. Urządzenie jest idealnie wyprofilowane – na każdą kratkę wylewam pełną chochlę ciasta, a po przymknięciu pokrywy nic nie wydostaje się na zewnątrz. Gofry są wypieczone równomiernie, dzięki powłoce DuraCeramic™ nie przywierają nawet w najmniejszym stopniu. Upieczone wystarczy po prostu chwycić czubkami palców i przełożyć na talerz. Łopatka, którą widać na zdjęciach, nie jest do niczego potrzebna, może poza tym, że chroni przed poparzeniem. Po upieczeniu gofrów gofrownica jest tak czysta, że wygląda jak nieużywana.

Dodatkowe plusy to zdejmowane płyty grzewcze, dzięki czemu łatwo je umyć, nienagrzewający się uchwyt, antypoślizgowe nóżki i możliwość przechowywania w pionie (gofrownicę wstawiamy do szafki albo ustawiamy na blacie jak walizeczkę).

Jak zrobić idealne gofry z żurawiną i pistacjami?

Jak zrobić idealne gofry

Jak zrobić idealne gofry

Jak zrobić idealne gofry

SKŁADNIKI na 5 porcji:

Ciasto na gofry

  • 140 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 150 ml mleka kokosowego (lub nieco więcej) wymieszanego ze 100 ml wody; używam mleka w kartonie, które ma w składzie tylko kokos i wodę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
  • 60 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • 1 laska wanilii lub 1/2 ziarenka tonki, świeżo startego (opcjonalnie)
  • olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)

Żurawina

  • ok. 500 g żurawiny wielkoowocowej (może być mrożona)
  • 3 kopiaste łyżki gęstego miodu (tu: mniszkowy)
  • 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 1/2 tonki, świeżo startej (opcjonalnie, zamiast tonki może być wanilia)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do podania

Gofry z żurawiną i pistacjami – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
  2. W drugiej misce ubij mleko, jajka i ewentualne przyprawy.
  3. Zrób wgłębienie w misce z suchymi składnikami, dodaj masę z mleka i jajek oraz roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate (ZOBACZ). Nie mieszaj (ani tym bardziej nie miksuj!) zbyt dokładnie. Odstaw ciasto na 10-15 minut, by odpoczęło.
  4. Włącz i nagrzej gofrownicę.
  5. Natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, a następnie nalej pełną chochlę ciasta na środek każdej kratki płyty grzejnej.
  6. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz 9-10 minut, aż gofry będą złociste i chrupkie.
  7. Przygotuj żurawinę. Do głębokiego i szerokiego rondla dodaj owoce i podgrzewaj przez chwilę, aż zaczną się dusić. Następnie, dodaj miód i przyprawy. Wymieszaj i duś całość, aż żurawina zacznie się rozpadać, a sos zgęstnieje. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj nieco więcej miodu. Tak przygotowana żurawina jest doskonała na gorąco, ale równie dobrze można podać ją na zimno (jak dżem/konfiturę).
  8. Gofry podaj z żurawiną, pistacjami i wiórkami kokosowymi.

PS. Gofry – jak to gofry – są kaloryczne, dlatego z upieczonych pięciu, dwie-trzy sztuki zawsze zostawiam na kolejny dzień (nie wstawiam ich do lodówki, przechowuję jak pieczywo). Gofry z mąki owsianej są przepyszne także następnego dnia, jedzone nawet na zimno.

Jak zrobić idealne gofry

Jak zrobić idealne gofry

Jak zrobić idealne gofry