Najlepsze wegańskie gofry i najcichszy blender świata.

Najlepsze wegańskie gofry wymagają ledwie 4 składników i mocarnego blendera. Najpierw miksujesz masło migdałowe z roślinną śmietaną i bananami, później ręcznie w misce mieszasz tak powstałą masę z mąką owsianą (zmiksowana w blenderze byłaby zbyt gładka, w cieście na gofry grudki – co do zasady – są wskazane), rozgrzewasz gofrownicę i… do dzieła!

Wegańskie gofry z tego przepisu są fantastycznie chlebowe, z chrupiącą skórką i mięsistym środkiem. Za sprawą bananów mają lekko słodkawy smak i bardzo apetyczny aromat. Do masy na ciasto możesz dodać przyprawy, na przykład cynamon, tonkę, kardamon, gałkę muszkatołową, goździki, odrobinę kakao lub karobu – tak jak w tym przepisie. Najlepsze wegańskie gofry smakują zupełnie inaczej niż dwuskładnikowe gofry z mąki gryczanej i wody; najlepiej spróbuj obydwu i zdecyduj, które wolisz.

Gofry to jeden z najłatwiejszych w przygotowaniu bezglutenowych zamienników klasycznego pieczywa. Warto o tym pamiętać, ponieważ są naprawdę banalnie proste i zawsze się udają. Poza tym, zachowują świeżość dłużej niż zwykłe pszenne gofry, dzięki czemu piekąc je raz masz zaplanowane co najmniej dwa śniadania.

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry

Power Blender Magimix

Blender, którego używam to Power Blender Magimix, który znajdziesz w e-sklepie RONIC. Z robotem kuchennym Magimix łączy go m.in. niezawodność, wielofunkcyjność i intuicyjność. Miksuje wszystko, jak leci: gęste i lepkie ciasta (na przykład takie jak w tym przepisie – na bazie masła migdałowego/orzechowego), hummusy, orzechy, jedwabiste smoothies, mrożone desery, koktajle z wysoko pektynowych owoców (które lubią blokować blenderowe ostrza), o prostszych zadaniach nie wspominając! 

Niby nie ma w tym nic niezwykłego, blender Zyle Led II potrafi przecież to samo, ale nie… Nie do końca, ponieważ tylko Power Blender Magimix jest jednocześnie najcichszym blenderem świata (z certyfikatem Quiet Mark). To ultra cichy blender wysokoobrotowy, który radzi sobie z każdym zadaniem, a jednocześnie nie robi jazgotu na pół osiedla. Używam go od października i póki co nie zawiódł mnie ani razu. Jest ładny, zgrabny, nieduży, stabilny, z mocno osadzonym kielichem i solidną szczelną pokrywą. Mocarny i cichy. Elegancki szklany kielich wykonany jest ze szkła borokrzemowego, a gwarancja na silnik wynosi 30 lat. Przy takich parametrach aż trudno uwierzyć, że kosztuje tak niewiele. Sprawdź i wybierz swój kolor, np. soczystą czerwień!

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry – SKŁADNIKI na ok. 8-9 sztuk:

  • 300 g masła migdałowego; dobre masło migdałowe powinno mieć czysty skład, czyli zawierać wyłącznie migdały (bez soli, cukru, konserwantów)
  • 260 g roślinnej śmietany kokosowej
  • 4 banany, obrane ze skóry i porwane na kawałki
  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • olej do natłuszczenia gofrownicy (używam z pestek winogron)

Najlepsze wegańskie gofry – PRZEPIS:

  1. Banany, masło migdałowe i śmietanę veg umieść w kielichu blendera Magimix i zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj 150 g mąki owsianej i wymieszaj łyżką, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Powinno być lepkie, gęste i dość puszyste. Lepkość i gęstość ciasta sprawiają, że dość trudno rozprowadzić je po całej płytce gofrownicy, by uzyskać idealnie prostokątny kształt (jak np. w tym przepisie), ale to bez znaczenia.
  2. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty gofrownicy odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Czas pieczenia każdorazowo jest uzależniony od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
  3. Jedz jak chcesz, smacznego!

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry

Najlepsze wegańskie gofry