Gofry bez mąki – tylko 3 składniki!
Cudnie chlebowe, przepyszne, aromatyczne gofry z trzech składników, w których mąkę zastępuje masło migdałowe, a pozostałe dodatki to tylko jajka oraz ricotta (lub – zamiast ricotty – twarożkowy ser o podobnej konsystencji). Miksujesz wszystko w blenderze (to stąd ta puszystość!), dodając ewentualne przyprawy, na przykład cynamon, tonkę, kardamon, gałkę muszkatołową, goździki, odrobinę kakao lub karobu, po czym pieczesz w gofrownicy i gotowe!
Gofry to jeden z najłatwiejszych w przygotowaniu bezglutenowych zamienników klasycznego pieczywa. Warto o tym pamiętać, ponieważ są naprawdę banalnie proste i zawsze się udają. Poza tym, zachowują świeżość dłużej niż zwykłe pszenne gofry, dzięki czemu piekąc je raz masz zaplanowane co najmniej dwa śniadania.
Gofry bez mąki – tylko 3 składniki, a ciasto miesza blender, do dzieła!
Gofry bez mąki – SKŁADNIKI na ok. 8 sztuk:
- 6 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 260 g masła migdałowego; dobre masło migdałowe powinno mieć czysty skład, czyli zawierać wyłącznie migdały (bez soli, cukru i dodatkowych olejów)
- 230 g ricotty (lub innego twarożkowego sera)
- olej do natłuszczenia gofrownicy (używam oleju ryżowego)
Gofry bez mąki – PRZEPIS:
- Składniki ciasta na gofry umieść w kielichu blendera i zmiksuj (używam blendera molekularnego Ronic Zyle Led II).
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty gofrownicy odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Czas pieczenia każdorazowo jest uzależniony od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 10 minut.
- Jedz z owocami / z miodem / z porcją ricotty lub sera / z konfiturą / z dżemem / z kremem czekoladowym / z domową roślinną nutellą / z awokado… Jak chcesz!
- Zaparz sporo czarnej kawy, ponieważ nic nie dopełnia smaku gofrów tak, jak ona.
Przepis rewelacja!!! Dziękuję pięknie, dzieć zachwycony, zarządził wpis gofrów do zeszytu z najlepszymi pomysłami:) Gratulacje, FiKi:)