Bułki z dehydratora – łatwe, bezglutenowe i wegańskie.

Bułki z dehydratora to bardzo prosty i super szybki przepis na bazie kilku łatwo dostępnych składników. Jedyne, czego potrzebujesz to migdały, bezglutenowe płatki owsiane, ziarna słonecznika, nasiona chia, siemię lniane, mak, rodzynki i świeży sok z cytryny. Podobnie jak w przepisie na pomidorowy chleb z dehydratora, łączysz składniki, formujesz bułki, wstawiasz do dehydratora (zamiast do piekarnika) i gotowe. Resztę pracy wykonuje za Ciebie suszarka. Wieczorem nastawiasz, a rano masz. Bułki są lekko słodkawe, miękkie i bardzo smaczne. Nie mają nic wspólnego z klasycznym pieczywem wypiekanym z mąki, ale skoro szukasz przepisu na wegańskie, bezglutenowe, witariańskie bułki, na pewno masz tego świadomość :)

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora – SKŁADNIKI na 3 spore sztuki (albo 6 małych):

Używam szklanki o pojemności 200 ml

  • 1,5 szklanki migdałów (blanszowanych / prażonych lub nie – każde sprawdzą się równie dobrze)
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/4 szklanki ziaren lnu lub gotowego mielonego siemienia lnianego (może być również len pół na pół z babką płesznik)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych

***

  • 1/3 szklanki rodzynek sułtańskich zmiksowanych z 1/3 szklanki wody mineralnej (jeżeli chcesz, by bułki były słodsze, dodaj więcej rodzynek i odpowiednio więcej wody); rodzynki możesz zastąpić suszonymi morelami

***

  • 2 łyżki niebieskiego maku albo czarnuszki (opcjonalnie)
  • 3 łyżki wody mineralnej (w razie potrzeby nieco więcej)
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 szczypty soli
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)

Bułki z dehydratora – PRZEPIS:

  1. Wszystkie suche składniki (migdały, len, chia, słonecznik, bezglutenowe płatki owsiane) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiel na proszek. Przesyp do miski.
  2. W małej misie Magimixa zmiksuj rodzynki z wodą mineralną. Przełóż do miski ze zmiksowanymi migdałami i ziarnami. Dodaj mak (lub czarnuszkę), wodę mineralną, sok wyciśnięty z jednej cytryny i sól.
  3. Wymieszaj i zagnieć ręcznie tak, by składniki dobrze się połączyły, po czym uformuj z masy kulę. Podziel ją na 3 (większe) albo 6 (mniejszych) części i uformuj bułki.
  4. Przełóż bułki na tacę dehydratora wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do suszarki. Używam dehydratora Zyle Express II.
  5. Susz w temperaturze 60 stopni C przez 2 godziny, po czym obniż temperaturę do 45 stopni C i susz przez około 8 godzin. Przechowuj w suchym i przewiewnym miejscu.
  6. Bułki przechowuję w koszyku, w temperaturze pokojowej (np. pod osłonką jak do owoców) – nie wysychają tak jak tradycyjny chleb, po tygodniu są równie smaczne.

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora

Bułki z dehydratora