Chleb z dehydratora – łatwy, bezglutenowy i wegański.
To mój pierwszy chleb z dehydratora, ale na pewno nie ostatni. Przepis jest bezglutenowy, wegański i surowy (nie wymaga pieczenia), a dodatkowo tak szybki i łatwy, że na pewno często będę do niego wracał. Gotowy bochenek jest pyszny, miękki, aromatyczny, trzyma fason i nie kruszy się. W ten sam sposób można ususzyć w dehydratorze bułki (przepis niebawem).
Chleb z dehydratora wg tego przepisu, na bazie migdałów i suszonych pomidorów, świetnie nadaje się m.in. do klasycznej bruschetty i innych kanapek we włoskim stylu. Polecam na przykład kanapkę z Parmigiano Reggiano i Aceto Balsamico Tradizionale. Chleb można również podpiec w tosterze.
Więcej o tym, czym jest dehydrator, jak działa, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie przeczytasz w tym wpisie. A tutaj znajdziesz 10 sprawdzonych pomysłów na kreatywne użycie dehydratora, z których aż 9 docenią również weganie.
Chleb z dehydratora – łatwy, bezglutenowy i wegański – SKŁADNIKI:
Składniki suche:
- półtorej filiżanki migdałów w skórkach, nieblanszowanych (1 cup = 200 ml)
- 1/3 filiżanki nasion siemienia lnianego
- 1/3 filiżanki ziaren słonecznika (wyłuskanych)
Składniki na pastę:
- 1/2 filiżanki suszonych pomidorów w oliwie (najlepiej domowych)
- 1/4 filiżanki suszonego berberysu (albo jagód goji)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 filiżanki wody
- 1 łyżeczka suszonego oregano (może być też tymianek, zioła prowansalskie, etc.)
- 1/8 filiżanki babki płesznik
- 1-2 łyżki czarnuszki
- 3 ząbki czarnego czosnku (opcjonalnie); czarny czosnek można kupić w Hali Mirowskiej
- 1 szalotka obrana ze skórki (opcjonalnie)
Chleb z dehydratora – łatwy, bezglutenowy i wegański – PRZEPIS:
- Migdały, siemię lniane i słonecznik zmiksuj w robocie kuchennym Magimix (40 sekund, nie dłużej). Powstanie drobna, sypka masa. Odstaw.
- Wszystkie składniki na pastę (poza czarnuszką) zmiksuj, aż dobrze się połączą. Powstanie rudoczerwona pasta.
- Do pasty dodaj zmielone wcześniej sypkie składniki i ponownie zmiksuj do pełnego połączenia składników. Powstanie gęsta masa.
- Przełóż masę do miski, dodaj czarnuszkę i zagnieć tak, by w miarę równomiernie rozprowadzić ją w masie na chleb.
- Uformuj bochenek o pożądanym kształcie (ZOBACZ). Masa formuje się bardzo łatwo, jest lepka i elastyczna.
- Przełóż bochenek na tacę dehydratora wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do suszarki. Używam dehydratora Zyle Express II.
- Susz w temperaturze 70 stopni C przez 2 godziny, po czym wyjmij bochenek na deskę i pokrój go w ok. 1 cm kromki (u mnie: chleb dzieli się na 12 kromek, wliczając tzw. piętki).
- Przełóż kromki na tacę dehydratora wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw ponownie do suszarki. Susz w temperaturze 50 stopni C przez 10 godzin. W połowie suszenia przełóż kromki na drugą stronę.
- Gotowy chlebek jest miękki, aromatyczny, trzyma fason i nie kruszy się. W razie potrzeby można podsuszyć go dłużej, stanie się wtedy nieco bardziej chrupki. Odłożony do koszyka i przechowywany w temperaturze pokojowej (np. pod osłonką jak do owoców) dodatkowo straci nieco wilgoci, ale nie wyschnie jak tradycyjny chleb. Po tygodniu jest równie smaczny jak świeżo wyjęty z dehydratora.
Witam,
jak wygląda kwestia poboru pradu, czy wzrosły u was jakos znacząco rachunki??:)
Nie wzrosły, to energooszczędny sprzęt:-)
Polecam ten przepis, testowałam już wiele i żaden witariański nie smakował mi tak jak ten.
Dzięki, bardzo miło mi to czytać!
Witam, czym można zastąpić babkę płesznik?
Można spróbować z mielonym lnem.