Chleb z dehydratora – łatwy, bezglutenowy i wegański.

To mój pierwszy chleb z dehydratora, ale na pewno nie ostatni. Przepis jest bezglutenowy, wegański i surowy (nie wymaga pieczenia), a dodatkowo tak szybki i łatwy, że na pewno często będę do niego wracał. Gotowy bochenek jest pyszny, miękki, aromatyczny, trzyma fason i nie kruszy się. W ten sam sposób można ususzyć w dehydratorze bułki (przepis niebawem).

Chleb z dehydratora wg tego przepisu, na bazie migdałów i suszonych pomidorów, świetnie nadaje się m.in. do klasycznej bruschetty i innych kanapek we włoskim stylu. Polecam na przykład kanapkę z Parmigiano Reggiano i Aceto Balsamico Tradizionale. Chleb można również podpiec w tosterze.

Więcej o tym, czym jest dehydrator, jak działa, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie przeczytasz w tym wpisie. A tutaj znajdziesz 10 sprawdzonych pomysłów na kreatywne użycie dehydratora, z których aż 9 docenią również weganie.

Chleb z dehydratora

Chleb z dehydratora

Chleb z dehydratora

Chleb z dehydratora

Chleb z dehydratora – łatwy, bezglutenowy i wegański – SKŁADNIKI:

Składniki suche:

  • półtorej filiżanki migdałów w skórkach, nieblanszowanych (1 cup = 200 ml)
  • 1/3 filiżanki nasion siemienia lnianego
  • 1/3 filiżanki ziaren słonecznika (wyłuskanych)

Składniki na pastę:

  • 1/2 filiżanki suszonych pomidorów w oliwie (najlepiej domowych)
  • 1/4 filiżanki suszonego berberysu (albo jagód goji)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 filiżanki wody
  • 1 łyżeczka suszonego oreganu (może być też tymianek, zioła prowansalskie, etc.)
  • 1/8 filiżanki babki płesznik
  • 1-2 łyżki czarnuszki
  • 3 ząbki czarnego czosnku (opcjonalnie); czarny czosnek można kupić w Hali Mirowskiej
  • 1 szalotka obrana ze skórki (opcjonalnie)

Chleb z dehydratora – łatwy, bezglutenowy i wegański – PRZEPIS:

  1. Migdały, siemię lniane i słonecznik zmiksuj w robocie kuchennym Magimix (40 sekund, nie dłużej). Powstanie drobna, sypka masa. Odstaw.
  2. Wszystkie składniki na pastę (poza czarnuszką) zmiksuj, aż dobrze się połączą. Powstanie rudoczerwona pasta.
  3. Do pasty dodaj zmielone wcześniej sypkie składniki i ponownie zmiksuj do pełnego połączenia składników. Powstanie gęsta masa.
  4. Przełóż masę do miski, dodaj czarnuszkę i zagnieć tak, by w miarę równomiernie rozprowadzić ją w masie na chleb.
  5. Uformuj bochenek o pożądanym kształcie (ZOBACZ). Masa formuje się bardzo łatwo, jest lepka i elastyczna.
  6. Przełóż bochenek na tacę dehydratora wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do suszarki. Używam dehydratora Zyle Express II.
  7. Susz w temperaturze 70 stopni C przez 2 godziny, po czym wyjmij bochenek na deskę i pokrój go w ok. 1 cm kromki (u mnie: chleb dzieli się na 12 kromek, wliczając tzw. piętki).
  8. Przełóż kromki na tacę dehydratora wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw ponownie do suszarki. Susz w temperaturze 50 stopni C przez 10 godzin. W połowie suszenia przełóż kromki na drugą stronę.
  9. Gotowy chlebek jest miękki, aromatyczny, trzyma fason i nie kruszy się. W razie potrzeby można podsuszyć go dłużej, stanie się wtedy nieco bardziej chrupki. Odłożony do koszyka i przechowywany w temperaturze pokojowej (np. pod osłonką jak do owoców) dodatkowo straci nieco wilgoci, ale nie wyschnie jak tradycyjny chleb. Po tygodniu jest równie smaczny jak świeżo wyjęty z dehydratora.

Chleb z dehydratora

Chleb z dehydratora

Chleb z dehydratora

Chleb z dehydratora

Chleb z dehydratora