• kilka kromek dobrego pieczywa
  • kilka pomidorów
  • sporo świeżej bazylii
  • oliwa extra vergine Monini
  • ocet balsamiczny Monini

Bruschetta ze świeżymi pomidorami.

Bruschetta ze świeżymi pomidorami

Bruschetta ze świeżymi pomidorami to klasyczna włoska przystawka i jeden z najbardziej genialnych w swej prostocie przepisów z Półwyspu w Kształcie Buta.

Najbardziej lubię przyrządzać ją w pełni sezonu pomidorowego (teraz!), gdy pomidory są najbardziej soczyste i aromatyczne. Warto użyć różnych gatunków pomidorów, np. żółtych czy malinowych.

Bruschetta to oczywiście włoska wersja grzanki, skropionej oliwą i natartej czosnkiem, ale ja równie często używam tu dobrego pieczywa bez podpiekania (jak na załączonym obrazku). Takie rozwiązanie ma jedną zasadniczą zaletę – kromka pieczywa w takiej formie zdecydowanie lepiej wchłania fantastyczny, oliwny dressing.

Bruschetta ze świeżymi pomidorami

Do przygotowania dressingu użyjcie najlepszej oliwy extra vergine, jaką dysponujecie – naprawdę warto 🙂

Bruschetta ze świeżymi pomidorami – przepis

  1. Pomidory obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: pomidory przekroić na pół i wyciąć zdrewniałą część spod szypułki. Połówki podzielić na ćwiartki, a następnie elastycznym ząbkowanym nożem usunąć skórę. Naciąć nożem kawałek pomidora z jednej strony i, dociskając nóż do deski, przesunąć go w stronę drugiego końca cząstki pomidora. Brzmi może nieco skomplikowanie, ale w praktyce jest naprawdę proste.
  3. Następnie usuwamy pestki. Do przystawki używam tylko miąższu z pomidorów. Pozwala to uniknąć nadmiaru soku, a smak oliwy jest dzięki temu wyraźniejszy.
  4. Miąższ kroimy na małe kostki. Dodajemy liście bazylii, porwane na nieduże kawałki.
  5. Dolewamy sporą ilość oliwy (wedle uznania) oraz nieco octu balsamicznego. Można użyć przypraw, ale ja preferuję naturalny smak pomidorów, bazylii oraz oliwy.
  6. Pieczywo nacieramy ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą.
  7. Nakładamy porcję na grzanki (lub kromki chleba) i gotowe 🙂

Smacznego!

Bruschetta ze świeżymi pomidorami