- kilka kromek dobrego pieczywa
- kilka pomidorów
- sporo świeżej bazylii
- oliwa extra vergine Monini
- ocet balsamiczny Monini
Bruschetta ze świeżymi pomidorami.
Bruschetta ze świeżymi pomidorami
Bruschetta ze świeżymi pomidorami to klasyczna włoska przystawka i jeden z najbardziej genialnych w swej prostocie przepisów z Półwyspu w Kształcie Buta.
Najbardziej lubię przyrządzać ją w pełni sezonu pomidorowego (teraz!), gdy pomidory są najbardziej soczyste i aromatyczne. Warto użyć różnych gatunków pomidorów, np. żółtych czy malinowych.
Bruschetta to oczywiście włoska wersja grzanki, skropionej oliwą i natartej czosnkiem, ale ja równie często używam tu dobrego pieczywa bez podpiekania (jak na załączonym obrazku). Takie rozwiązanie ma jedną zasadniczą zaletę – kromka pieczywa w takiej formie zdecydowanie lepiej wchłania fantastyczny, oliwny dressing.
Do przygotowania dressingu użyjcie najlepszej oliwy extra vergine, jaką dysponujecie – naprawdę warto :-)
Bruschetta ze świeżymi pomidorami – przepis
- Pomidory obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne.
- Najlepiej zrobić to w następujący sposób: pomidory przekroić na pół i wyciąć zdrewniałą część spod szypułki. Połówki podzielić na ćwiartki, a następnie elastycznym ząbkowanym nożem usunąć skórę. Naciąć nożem kawałek pomidora z jednej strony i, dociskając nóż do deski, przesunąć go w stronę drugiego końca cząstki pomidora. Brzmi może nieco skomplikowanie, ale w praktyce jest naprawdę proste.
- Następnie usuwamy pestki. Do przystawki używam tylko miąższu z pomidorów. Pozwala to uniknąć nadmiaru soku, a smak oliwy jest dzięki temu wyraźniejszy.
- Miąższ kroimy na małe kostki. Dodajemy liście bazylii, porwane na nieduże kawałki.
- Dolewamy sporą ilość oliwy (wedle uznania) oraz nieco octu balsamicznego. Można użyć przypraw, ale ja preferuję naturalny smak pomidorów, bazylii oraz oliwy.
- Pieczywo nacieramy ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą.
- Nakładamy porcję na grzanki (lub kromki chleba) i gotowe :-)
Smacznego!
wspaniałe jedzenie! iście letnie, wakacyjne, lekkie, po prostu pyszne:)
Ile trzeba zapłacić za doręczenie takiego talerza do domu? ;-)
Świetny przepis!
Aż slinka leci :-)
Az slinka leci :-)
Super zdjecia :-)
Dzięki ;-)
:)
Najlepsze kanapki!!!
Jezu, jak ja czekam na świeże pomidory!!!
Moja też ulubiona ;)
Mam ochotę zjeść monitor
Smak lata, mniam