Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano.
Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano to kolejna wariacja na niewyczerpany temat pod tytułem „jak upiec ziemniaki, by oszalał świat” ;-)
Pieczenie jest bez dwóch zdań najlepszą formą obróbki tej niepozornej bulwy. Wysokiej jakości Parmezan i porcja ziół to wszystko, czego potrzeba, by osiągnąć autentycznie oszałamiający rezultat. Ser zapieka się na chrupko, a wnętrze ziemniaków pozostaje miękkie i kremowe.
Korzystając z tego przepisu, możesz piec ziemniaki przez okrągły rok – zarówno młode (te są oczywiście zawsze najsmaczniejsze), jak również stare (po ugotowaniu podziel je na mniejsze kawałki).
Ziemniaki zapiekłem ze wspaniałym 100-miesięcznym Parmigiano Reggiano z mleka białych krów z organicznej hodowli, ale można oczywiście użyć krócej starzonego sera – ważne, by Parmezan był autentyczny i świeżo starty. Pisałem o tym już wiele razy, ale powtórzę jeszcze raz: pod żadnym pozorem nie kupujcie gotowego fabrycznie startego parmezanu. To obraza dla Parmigiano Reggiano i dla Waszych podniebień. Nie warto chodzić na skróty, smak tylko na tym traci.
Ziemniaczaną zapiekankę przyrządziłem w dwóch małych patelniach, które można wstawić do piekarnika, ale nie ma przeszkód, by ziemniaki zapiec w jednym dużym naczyniu.
Nie dodaję soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony, ale jeśli ktoś potrzebuje, może dodać szczyptę.
Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 600 g młodych ziemniaków
- 50 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego (tu: wspaniały 100-miesięczny, któremu 50- i 40-miesięczne ustępują tylko w niewielkim stopniu)
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- kilka gałązek suszonego tymianku
- oliwa extra vergine
- 1 łyżeczka owoców fenkułu
- 1 łyżeczka pieprzu voatsiperifery (albo zwykłego pieprzu czarnego)
Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wyszoruj ziemniaki i przełóż je na papierowy ręcznik, by przeschły.
- Do dużej miski wlej chlust oliwy, dodaj posiekane listki rozmarynu, listki tymianku, pieprz i fenkuł (rozgniecione wcześniej w moździerzu) oraz około połowy startego na tarce Parmezanu. Wymieszaj, powstanie dość gęsta pasta.
- Dodaj do miski ziemniaki (większe sztuki przekrój na połówki), polej je oliwą i dokładnie wymieszaj wszystko dłońmi tak, by ziemniaki dobrze pokryły się pastą z sera, przypraw i ziół.
- Przełóż zawartość miski do dwóch naczyń do zapiekania (albo do jednego większego).
- Posyp ziemniaki pozostałym Parmezanem i wstaw do piekarnika.
- Piecz do miękkości – ok. 40 minut lub nieco dłużej, w zależności od odmiany ziemniaków.
Sprawdź też inne przepisy na przepyszne ziemniaki:
- Ziemniaki cytrynowe
- Pieczone ziemniaki z balsamico
- Ziemniaki z pistacjowym pesto i sezamem
- Moskole
- Ziemniaki à la Hasselbacken
- Pieczone ziemniaki z miodem i kurkumą
- Ziemniaki z fasolką szparagową
- Ziemniaki z kawiorem
- Smażone ziemniaki z bottargą i masłem szałwiowym
- Ziemniaki z pistacjami
- Ziemniaki z burakami w salsa verde