Ziemniaki z kawiorem.
Kawior to produkt dość powszechnie kojarzony z luksusem (choć nie lubię tego określenia w kontekście gotowania, ponieważ luksus to pojęcie względne), który jednocześnie znakomicie komponuje się z najprostszymi, wręcz pospolitymi składnikami. Takimi jak na przykład ziemniaki czy jajka.
Tradycyjnie kawior podawany jest w towarzystwie kwaśnej śmietany, którą w poniższym przepisie zastąpiłem gęstym jogurtem greckim.
Do tego kilka innych dopełniających całość składników, jednocześnie dodających daniu lekkości i świeżości – skórka świeżo otarta z niewoskowanej cytryny i mój ulubiony świeży koperek, który znakomicie tu pasuje.
Podsumowując, jeśli chcesz zjeść bezpretensjonalnie, a zarazem nieco bardziej dekadencko, połącz doskonałe młode polskie ziemniaki z wysokiej jakości świeżym kawiorem, na przykład z jesiotra syberyjskiego (Adamas Yellow Caviar) hodowanego na włoskich organicznych farmach w Lombardii.
Lombardia słynie przede wszystkim z doskonałych win i jeszcze doskonalszych serów – craftowych, organicznych, wytwarzanych tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego krowiego mleka, przez co należą do jednych z najdroższych serów na świecie. Nic dziwnego, że organiczne farmy hodujące jesiotra i produkujące świetny kawior ulokowały się właśnie tam. Polecam!
Ziemniaki z kawiorem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 1 kg młodych ziemniaków (im mniejsze, tym lepiej)
- 2 cytryny
- oliwa extra vergine
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego (fenkułu)
- sól
- pieprz
- świeży kawior z jesiotra (tu: ADAMAS YELLOW CAVIAR, 5 puszek x 10 g)
- opakowanie jogurtu greckiego (naturalny, 10% tłuszczu)
- koperek
Ziemniaki z kawiorem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Do naczynia do zapiekania wrzuć umyte i osuszone ziemniaki. Najmniejsze ziemniaki pozostaw w całości, większe sztuki pokrój na połówki.
- Wlej trochę oliwy i soku z cytryny, dodaj sól, pieprz, kminek i owoce fenkułu (kopru włoskiego). Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut lub – w razie potrzeby – nieco dłużej.
- Sparz cytrynę (dokładnie umyj, po czym zalej wrzątkiem w małym rondlu i odstaw na minutę).
- Upieczone ziemniaki przełóż na talerze. Dodaj gęsty jogurt naturalny (możesz nałożyć go przy pomocy łyżki lub gałkownicy do lodów).
- Porcje ziemniaków posyp posiekanym koperkiem.
- Na ziemniaki wyłóż małe porcje kawioru. Całość posyp świeżo startą skórką z cytryny.
Fantastyczne – zwykły ziemniak w kawiorowej oprawie. Na pewno smakuje genialnie.
Nie mogę zaprzeczyć:) polecam spróbować! Kawior znakomicie komponuje się z ziemniakami.