Ziemniaki z kawiorem.

Kawior to produkt dość powszechnie kojarzony z luksusem (choć nie lubię tego określenia w kontekście gotowania, ponieważ luksus to pojęcie względne), który jednocześnie znakomicie komponuje się z najprostszymi, wręcz pospolitymi składnikami. Takimi jak na przykład ziemniaki czy jajka.

Tradycyjnie kawior podawany jest w towarzystwie kwaśnej śmietany, którą w poniższym przepisie zastąpiłem gęstym jogurtem greckim.

Do tego kilka innych dopełniających całość składników, jednocześnie dodających daniu lekkości i świeżości – skórka świeżo otarta z niewoskowanej cytryny i mój ulubiony świeży koperek, który znakomicie tu pasuje.

Podsumowując, jeśli chcesz zjeść bezpretensjonalnie, a zarazem nieco bardziej dekadencko, połącz doskonałe młode polskie ziemniaki z wysokiej jakości świeżym kawiorem, na przykład z jesiotra syberyjskiego (Adamas Yellow Caviar) hodowanego na włoskich organicznych farmach w Lombardii.

Lombardia słynie przede wszystkim z doskonałych win i jeszcze doskonalszych serów – craftowych, organicznych, wytwarzanych tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego krowiego mleka, przez co należą do jednych z najdroższych serów na świecie. Nic dziwnego, że organiczne farmy hodujące jesiotra i produkujące świetny kawior ulokowały się właśnie tam. Polecam!

Ziemniaki z kawiorem

Ziemniaki z kawiorem

Ziemniaki z kawiorem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków (im mniejsze, tym lepiej)
  • 2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego (fenkułu)
  • sól
  • pieprz
  • świeży kawior z jesiotra (tu: ADAMAS YELLOW CAVIAR, 5 puszek x 10 g)
  • opakowanie jogurtu greckiego (naturalny, 10% tłuszczu)
  • koperek

Ziemniaki z kawiorem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Do naczynia do zapiekania wrzuć umyte i osuszone ziemniaki. Najmniejsze ziemniaki pozostaw w całości, większe sztuki pokrój na połówki.
  3. Wlej trochę oliwy i soku z cytryny, dodaj sól, pieprz, kminek i owoce fenkułu (kopru włoskiego). Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut lub – w razie potrzeby – nieco dłużej.
  4. Sparz cytrynę (dokładnie umyj, po czym zalej wrzątkiem w małym rondlu i odstaw na minutę).
  5. Upieczone ziemniaki przełóż na talerze. Dodaj gęsty jogurt naturalny (możesz nałożyć go przy pomocy łyżki lub gałkownicy do lodów).
  6. Porcje ziemniaków posyp posiekanym koperkiem.
  7. Na ziemniaki wyłóż małe porcje kawioru. Całość posyp świeżo startą skórką z cytryny.

Ziemniaki z kawiorem

Ziemniaki z kawiorem