- ok. 100 g dobrego twardego sera (tu: estoński ser z orzechami)
- 1 awokado
- 12 zielonych szparagów
- kilka rzodkiewek
- garść listków świeżej kolendry
- trochę soku z cytryny
- oliwa extra vergine
- pieprz
Szparagi, awokado, ser i rzodkiewki.
Prosta sezonowa sałatka z kilku składników. Dodałem do niej estoński ser, przywieziony z Tallina. Twardy, dojrzewający, bardzo smaczny i pełen orzechów włoskich. Ser jest mocno słony, dlatego w tym przepisie nie używam więcej soli.
Możesz użyć dowolnego twardego sera dobrej jakości, a w wersji wegańskiej ser po prostu pomiń.
Jeśli wolisz, możesz dodać do sałatki także surowe zielone szparagi – w każdym przypadku grubsze sztuki pokrój w paski, a cienkie w ćwiartki. Surowe szparagi warto też krótko (przez kilka minut) zamarynować w soku z cytryny.
Rzodkiewki możesz zastąpić (lub uzupełnić) pomidorkami koktajlowymi, a kolendrę – bazylią, miętą lub nawet pietruszką.
PRZEPIS:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Ugotuj szparagi (3 minuty) i przełóż do miski z zimną wodą i lodem (albo przynajmniej z zimną wodą).
- Szparagi pokrój wzdłuż na ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki (najlepiej przy użyciu mandoliny) oraz kolendrę. Dopraw pieprzem, wlej trochę soku z cytryny (zostaw część soku na później) i oliwę.
- Ser pokrój w plasterki i rozłóż na dużym talerzu. Wymieszaj sałatkę (najlepiej dłońmi) i wyłóż na środek talerza.
- Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką oddziel miąższ od skórki. Pokrój awokado wzdłuż na plasterki i rozłóż na talerzu. Skrop awokado sokiem z cytryny i oprósz pieprzem. Podawaj od razu.
Mam wszystkie składniki w domu… dzięki, już wiem co jem na obiad ❤
:-) Dom dobrze zaopatrzony;-)
Skusiłam się i… skuszę się jeszcze nieraz :) miałam dziś super śniadanie, pożywne, zdrowe i niewęglowodanowe, brawo ja :D
Mistrzowskie śniadanie, kolejny już TOP na mojej liście posiłków od FiKa;-)
Hi there!!! Very cool website!! Beautiful… Amazing…
brzmi super