Rzodkiewki ze szczypiorkiem i tymiankiem.
Prosta i pyszna sałatka z rzodkiewek w marynacie z oliwy i soku z cytryny.
Sałatkę można zjeść od razu – wówczas rzodkiewka zachowa chrupkość. Ja jednak po przygotowaniu wolę odstawić ją na co najmniej 30 minut. Dzięki temu rzodkiewki pod wpływem marynaty z oliwy i soku z cytryny miękną, a ich smak staje się bardziej wyrazisty i orzeźwiający.
Tymianek i szczypiorek możesz zastąpić innymi ziołami, np. miętą, bazylią czy kolendrą.
Rzodkiewki ze szczypiorkiem i tymiankiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1-2 pęczki rzodkiewek (lub więcej)
- łyżka posiekanego szczypiorku
- trochę listków świeżego tymianku
- 1/2 cytryny
- oliwa extra vergine
- sól
Rzodkiewki ze szczypiorkiem i tymiankiem – PRZEPIS:
- Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki (najlepiej przy użyciu mandoliny).
- Rozłóż rzodkiewki na dużym talerzu. Skrop obficie sokiem z cytryny i oliwą.
- Posyp szczypiorkiem, tymiankiem i solą.
- Odstaw na pół godziny lub dłużej, by składniki nieco się przegryzły.
Sprawdź też przepis na rewelacyjne PIECZONE RZODKIEWKI.
Rzodkiewki zawsze zjadam samodzielnie, nawet nie wpadłam na to żeby jakoś je przerabiać :) opcja z ziołami- koniecznie do wypróbowania!
Rewelacja, brak mi słów, żeby to opisać, w życiu bym nie pomyślała, że rzodkiewki tak prosto przyrządzone mogą mieć tyle smaku. Najlepiej odstawić – tak jak piszesz – żeby smaki się przegryzły. Znów mnie zaskoczyłeś, od zeszłego roku hitem są w moim domu rzodkiewki pieczone, a teraz TO! Dzięki za mega pomysł:)