Sałatka z nowalijkami.
Z czym podać dobry ser w taki sposób, by dobrze go wyeksponować (ponieważ bez wątpienia na to zasługuje), a jednocześnie podkreślić jego smak? Doskonałym tłem będzie prosty zestaw świeżych warzyw – na przykład zielonych szparagów, rzodkiewek i pomidorków. Całość świetnie ze sobą współgra. Do tego dowolne orzechy i trochę musztardowego dressingu. Używam orzechów pecan, ale sprawdzą się tu właściwie każde – włoskie, laskowe, brazylijskie, macadamia, pistacje, nerkowce, czy migdały.
Ser, wokół którego kręci się ta nowalijkowa sałatka, to Formatge de la Garrotxa – niezwykły kataloński rzemieślniczy ser z koziego mleka, w najbardziej tradycyjnej (i najlepszej) wersji wytwarzany z surowego (niepasteryzowanego) mleka. Ma lekko pomarszczoną skórkę, gładki i kremowy środek przypominający nieco sery pleśniowe oraz charakterystyczny, mocny, wyrazisty smak. Można go zastąpić innym wyrazistym serem, np. z przerostem niebieskiej pleśni (Roquefort, Gorgonzola). Dobrze sprawdzi się też klasyczny aromatyczny ser pleśniowy (Brie lub Camembert), a nawet prawdziwy wiejski twaróg.
Sałatka z nowalijkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 6-8 zielonych szparagów
- 6 rzodkiewek
- 6-8 pomidorków koktajlowych (tu: pomidorki paprykowe)
- ok. 200 g sera, najlepiej wyrazistego w smaku (tu: Garrotxa; dobrze sprawdzi się też Gorgonzola lub Roquefort)
- garść orzechów pecan (lub włoskich)
- listki świeżej mięty, oregano i tymianku
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1/2 limonki lub cytryny
- oliwa extra vergine
- olej z orzechów macadamia (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
Sałatka z nowalijkami – PRZEPIS:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Ugotuj szparagi w dużym i szerokim rondlu (ok. 3 minuty).
- Ugotowane szparagi ostudź pod zimną bieżącą wodą albo przełóż do miski z wodą i lodem. Schłodzone szparagi ułóż na papierowym ręczniku, by przeschły.
- W tym czasie wymieszaj musztardę, sok z limonki (lub cytryny) i oliwę. Najlepiej zrobisz to przy pomocy słoika używanego jak shakera (wkładasz składniki do środka, zakręcasz i wstrząsasz).
- Ułóż szparagi na talerzach (po 3-4 na porcję). Dodaj po kawałku sera (ok 100 g na porcję).
- Dodaj plasterki rzodkiewek i pomidorków. Skrop warzywa sosem ze słoika.
- Całość oprósz pokruszonymi orzechami pecan, listkami świeżych ziół i pieprzem rozgniecionym w moździerzu.