Sałatka z nowalijkami.

Z czym podać dobry ser w taki sposób, by dobrze go wyeksponować (ponieważ bez wątpienia na to zasługuje), a jednocześnie podkreślić jego smak? Doskonałym tłem będzie prosty zestaw świeżych warzyw – na przykład zielonych szparagów, rzodkiewek i pomidorków. Całość świetnie ze sobą współgra. Do tego dowolne orzechy i trochę musztardowego dressingu. Używam orzechów pecan, ale sprawdzą się tu właściwie każde – włoskie, laskowe, brazylijskie, macadamia, pistacje, nerkowce, czy migdały.

Ser, wokół którego kręci się ta nowalijkowa sałatka, to Formatge de la Garrotxa – niezwykły kataloński rzemieślniczy ser z koziego mleka, w najbardziej tradycyjnej (i najlepszej) wersji wytwarzany z surowego (niepasteryzowanego) mleka. Ma lekko pomarszczoną skórkę, gładki i kremowy środek przypominający nieco sery pleśniowe oraz charakterystyczny, mocny, wyrazisty smak. Można go zastąpić innym wyrazistym serem, np. z przerostem niebieskiej pleśni (Roquefort, Gorgonzola). Dobrze sprawdzi się też klasyczny aromatyczny ser pleśniowy (Brie lub Camembert), a nawet prawdziwy wiejski twaróg.

Sałatka z nowalijkami

Sałatka z nowalijkami

Sałatka z nowalijkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6-8 zielonych szparagów
  • 6 rzodkiewek
  • 6-8 pomidorków koktajlowych (tu: pomidorki paprykowe)
  • ok. 200 g sera, najlepiej wyrazistego w smaku (tu: Garrotxa; dobrze sprawdzi się też Gorgonzola lub Roquefort)
  • garść orzechów pecan (lub włoskich)
  • listki świeżej mięty, oregano i tymianku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • oliwa extra vergine
  • olej z orzechów macadamia (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu

Sałatka z nowalijkami – PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Ugotuj szparagi w dużym i szerokim rondlu (ok. 3 minuty).
  2. Ugotowane szparagi ostudź pod zimną bieżącą wodą albo przełóż do miski z wodą i lodem. Schłodzone szparagi ułóż na papierowym ręczniku, by przeschły.
  3. W tym czasie wymieszaj musztardę, sok z limonki (lub cytryny) i oliwę. Najlepiej zrobisz to przy pomocy słoika używanego jak shakera (wkładasz składniki do środka, zakręcasz i wstrząsasz).
  4. Ułóż szparagi na talerzach (po 3-4 na porcję). Dodaj po kawałku sera (ok 100 g na porcję).
  5. Dodaj plasterki rzodkiewek i pomidorków. Skrop warzywa sosem ze słoika.
  6. Całość oprósz pokruszonymi orzechami pecan, listkami świeżych ziół i pieprzem rozgniecionym w moździerzu.

Sałatka z nowalijkami

Sałatka z nowalijkami