• ok. 500 g ziemniaków (tu: młode francuskie)
  • 100 g rukoli
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 50 g pistacji nieprażonych i niesolonych
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki w pistacjowym pesto.

Pesto świetnie sprawdza się jako dodatek do ziemniaków. Najczęściej przygotowuję od razu większą porcję, a jednocześnie stawiam na pesto w lżejszej wersji – rezygnuję z parmezanu i ograniczam ilość oliwy na rzecz soku z cytryny. Dzięki temu lekko kwaskowaty smak pesto dodaje ziemniakom lekkości i świeżości. Jako że to wersja świąteczna, jako bazy do pesto użyłem pistacji i dodałem sok z pomarańczy.

Pistacje to znakomity dodatek do każdego pesto, także tego bardziej tradycyjnego, z bazylią i parmezanem. Możesz użyć dowolnych ziół, ale wyrazista w smaku rukola i aromatyczny świeży rozmaryn pasują tu idealnie.

Z podanych proporcji składników otrzymasz taką ilość pesto, która spokojnie wystarczy na 1 kg ziemniaków. Jeśli nie zużyjesz całego, dodaj je np. do pieczonych warzyw, wytrawnych placków, naleśników czy kanapek.

karp-z-pistacjami-l_04

PRZEPIS:

  1. Zmiksuj krótko rukolę i listki rozmarynu z porządnym chlustem oliwy i sokiem z pomarańczy oraz cytryny.
  2. Dodaj pistacje, dopraw solą i pieprzem, po czym miksuj dopóty, dopóki nie zmielisz dość drobno pistacji. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
  3. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  4. Odlej wodę i pozostaw ziemniaki w garnku. Do ciepłych ziemniaków dodaj pesto, wymieszaj i podawaj.

Sprawdź też inne PRZEPISY Z PISTACJAMI

pistacje

zBLOGowani.pl