Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową.

Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową to świetna sałatka na lato, łącząca zimne i ciepłe składniki o różnych fakturach. Puszyste w środku i chrupkie na zewnątrz pieczone ziemniaki znakomicie pasują do świeżej zielonej fasolki, a podane na gorąco jeszcze mocniej chłoną dressing. Oliwki to dodatkowa warstwa smakowa o wyraźnie słonym charakterze (właśnie z uwagi na oliwki do dressingu nie dodaję soli).

Danie przygotujesz bardzo szybko – w czasie, gdy pieką się ziemniaki możesz wykonać wszystkie pozostałe czynności. To przepis na wersję wegańską, a jeśli nie chcesz zachować w pełni roślinnego charakteru sałatki, syrop z daktyli możesz zastąpić na przykład ulubionym miodem.

Sprawdź też inne przepisy: #ZIEMNIAKI #FASOLKA SZPARAGOWA

Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową

Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Warzywa:

  • ok. 500 g młodych ziemniaków
  • ok. 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • ok. 100 g oliwek Kalamata (z pestką)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa extra vergine

Dressing:

  • sok z 1/2 cytryny albo limonki (lub więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka syropu z daktyli (w wersji niewegańskiej może być miód, np. spadziowy, gryczany, wrzosowy, migdałowy, kasztanowy lub inny, jaki lubisz)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 3 łyżki porwanych na kawałki listków mięty
  • spora szczypta czarnego pieprzu

Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  2. Wyszoruj ziemniaki (nie obieraj ich ze skórki) i osusz. Przekrój je wzdłuż na połówki. Najmniejsze sztuki pozostaw w całości, a większe – w razie potrzeby – pokrój na ćwiartki).
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ziemniaki. Skrop je oliwą, oprósz solą i pieprzem oraz rozłóż na blaszce pojedynczą warstwą, przecięciem ku górze.
  4. Wstaw blaszkę do piekarnika na ok. 30 minut i piecz do momentu, aż ziemniaki zmiękną i ładnie się zrumienią.
  5. W tym czasie ugotuj fasolkę szparagową w osolonej wodzie (ok. 8-10 minut). Gotową fasolkę przełóż do miski z lodowatą wodą.
  6. Usuń pestki z oliwek (możesz tego nie robić, ale wówczas uważaj podczas jedzenia).
  7. Przygotuj dressing: wszystkie składniki sosu umieść w słoiku, zakręć nakrętkę i mocno wstrząśnij, tak by zawartość dokładnie się wymieszała (btw, to najlepszy patent na przygotowanie wszelkich, nie tylko sałatkowych dressingów). W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny (albo limonki) lub przypraw.
  8. W dużej misce umieść fasolkę, gorące ziemniaki i oliwki. Wlej dressing, delikatnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj.

Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową

Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową