Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową.
Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową to świetna sałatka na lato, łącząca zimne i ciepłe składniki o różnych fakturach. Puszyste w środku i chrupkie na zewnątrz pieczone ziemniaki znakomicie pasują do świeżej zielonej fasolki, a podane na gorąco jeszcze mocniej chłoną dressing. Oliwki to dodatkowa warstwa smakowa o wyraźnie słonym charakterze (właśnie z uwagi na oliwki do dressingu nie dodaję soli).
Danie przygotujesz bardzo szybko – w czasie, gdy pieką się ziemniaki możesz wykonać wszystkie pozostałe czynności. To przepis na wersję wegańską, a jeśli nie chcesz zachować w pełni roślinnego charakteru sałatki, syrop z daktyli możesz zastąpić na przykład ulubionym miodem.
Sprawdź też inne przepisy: #ZIEMNIAKI #FASOLKA SZPARAGOWA
Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Warzywa:
- ok. 500 g młodych ziemniaków
- ok. 500 g zielonej fasolki szparagowej
- ok. 100 g oliwek Kalamata (z pestką)
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa extra vergine
Dressing:
- sok z 1/2 cytryny albo limonki (lub więcej w razie potrzeby)
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka syropu z daktyli (w wersji niewegańskiej może być miód, np. spadziowy, gryczany, wrzosowy, migdałowy, kasztanowy lub inny, jaki lubisz)
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka listków tymianku
- 3 łyżki porwanych na kawałki listków mięty
- spora szczypta czarnego pieprzu
Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Wyszoruj ziemniaki (nie obieraj ich ze skórki) i osusz. Przekrój je wzdłuż na połówki. Najmniejsze sztuki pozostaw w całości, a większe – w razie potrzeby – pokrój na ćwiartki).
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ziemniaki. Skrop je oliwą, oprósz solą i pieprzem oraz rozłóż na blaszce pojedynczą warstwą, przecięciem ku górze.
- Wstaw blaszkę do piekarnika na ok. 30 minut i piecz do momentu, aż ziemniaki zmiękną i ładnie się zrumienią.
- W tym czasie ugotuj fasolkę szparagową w osolonej wodzie (ok. 8-10 minut). Gotową fasolkę przełóż do miski z lodowatą wodą.
- Usuń pestki z oliwek (możesz tego nie robić, ale wówczas uważaj podczas jedzenia).
- Przygotuj dressing: wszystkie składniki sosu umieść w słoiku, zakręć nakrętkę i mocno wstrząśnij, tak by zawartość dokładnie się wymieszała (btw, to najlepszy patent na przygotowanie wszelkich, nie tylko sałatkowych dressingów). W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny (albo limonki) lub przypraw.
- W dużej misce umieść fasolkę, gorące ziemniaki i oliwki. Wlej dressing, delikatnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj.
Wyszło smaczne ? idealne byłoby do baraniny ?
Genialne, żadne słowa nie oddadzą tego smaku! W życiu bym nie pomyślał, że ziemniaki + fasolka + oliwki podane razem będą tak świetnie smakować!!!