Owoce w białym winie – ekspresowy deser na lato! Tylko dla dorosłych;-)

Co na deser w upalny dzień, kiedy na samą myśl o włączaniu piekarnika robi Ci się słabo?

Zawsze można oczywiście zacisnąć zęby i mimo wszystko upiec sernik (choćby śmietankowy z borówkami), inne ciasto z owocami (może porzeczkowe albo z rabarbarem?) albo chociaż crumble lub owoce zapiekane bez kruszonki, ale jeśli nie masz na to wszystko ochoty, kup na przykład truskawki, czereśnie, borówki, jagody lub maliny oraz dobre białe wino i przygotuj fajny lekki deser w dosłownie 5 minut.

Późną wiosną i latem, kiedy sezon na przepyszne polskie owoce rozkręca się na dobre, warto korzystać z okazji i chodzić na deserowe skróty. Uwolniony w ten sposób cenny czas lepiej spożytkować na spacery, rowery i inne przyjemne aktywności na świeżym powietrzu :-)

Wino w tym deserze może być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie albo słodkie. Polecam wytrawne, ponieważ bardzo fajnie kontrastuje z naturalną, mocno nasyconą słodyczą sezonowych owoców, jeśli jednak wolisz słodsze, dodaj takie, jakie lubisz. Małe, miękkie owoce sprawdzają się tu świetnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w ten sam sposób podać również wypestkowane i pokrojone na kawałki morele, brzoskwinie czy śliwki albo świeże figi. Nie ma tu jedynie słusznych proporcji, owoce możesz dowolnie mieszać albo użyć tylko jednej odmiany. Ilość zależy od liczby chętnych na pijane owocki, ich apetytu i wielkości pucharków.

Owoce w białym winie warto przygotować dzień wcześniej albo chociaż na kilka godzin przed podaniem, po czym wstawić je w pucharkach do lodówki. Dzięki temu owoce przegryzą się z winem, a gotowy deser dodatkowo zyska na smaku. Schłodzony jest najsmaczniejszy i wspaniale orzeźwia.

Najlepszy efekt osiągniesz, podając deser w szklanych pucharkach.

Owoce w białym winie

Owoce w białym winie

Owoce w białym winie – SKŁADNIKI:

  • truskawki (pokrojone w ćwiartki lub plasterki); jeśli chodzi o odmiany, polecam szczególnie truskawki poziomkowe albo Marmoladę
  • czereśnie (wypestkowane)
  • borówki lub jagody
  • trochę listków mięty (porwanych na kawałki)
  • wytrawne białe wino (jeśli lubisz, możesz użyć słodszego wina)
  • dowolne bakalie do dekoracji (tu: posiekane niesolone pistacje i prażone orzechy laskowe)

Owoce w białym winie – PRZEPIS:

  1. W pucharkach umieść przepłukane wcześniej owoce wraz z miętą. Możesz wypełnić je po brzegi albo dodać mniej owoców i wlać więcej wina. Ja zwykle wypełniam naczynia owocami po same brzegi, po czym dolewam wino.
  2. Wlej wino (mniej więcej do 1/3 pojemności pucharków), po czym wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Bezpośrednio przed podaniem posyp deser grubo posiekanymi orzechami lub dodaj inne bakalie.

Sprawdź też:

Owoce w białym winie

Owoce w białym winie

cdn.